Sivut

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

550. Presidentin puhe – julkisen sektorin paisuminen

Puhe oli lyhyt, kantaaottava ja selkeä. Keskeiset teemaat olivat viennin edistäminen ja julkisen sektorin suuruus, 58 prosenttia bkt:stä. Asetelman voi esittää toisin päin: jos meillä olisi 38 prosenttia nykyistä suurempi yrityssektori, osuudet olisivat fifty – fifty. Tai myös näin: jos meillä olisi  kahdeksan vuoden aikana yksityissektori kasvanut  neljän prosentin vuosikasvulla, osuudet olisivat  fifty - fifty. Numero leikkiä.

Tosiasia on, että meillä on liian suuri  julkinen sektori.

Ensimmäisenä on selvitettävä, miksi tuottavuusohjelma epäonnistui. Onko se resurssihallinnon johdon syy, vai ministeriöiden yleinen asenne julkisiin säästöhin?

Valtiolta eläköityy vuodessa noin 3500 henkilöä. Jos paikat jätetään täyttämättä, säästö on noin 300 miljoona euroa vuodessa. Tämä on aivan realistista, kun ohjelma ulotetaan kymmenelle vuodelle, jolloin keskimääräisen säästön pitää olla 300 miljoona euroa vuodessa. Lähtokohtana, kuten nyt on korjattu, täytyy olla tuloksellisuuden parantaminen. Toinen kolme saata miljoona euroa vuodessa saadaan valtion apujen ja toimintamenojen leikkauksilla sekä toiminnan tehostamisella. Seuraavan kymmenen vuoden realistinen tavoite on säästää 600 miljonaa euroa vuodessa, kymmenessä vuodessa kuusi miljardia euroa.

Näin menetellen ei tule rajuja käännöksiä, on aikaa sopeutua.

Tämä edellyttää kuitenkin aivan toisenlaista suhtautumista valtion resursseihin kuin nyt. Valtiovarainminsteriön budjettiosasto on erittäin ammattitaitoinen valtiontalouden hoidossa, muttei voi puuttua tuhlareiden elämään.

Nykyisistä resursseista on koottava diktaattorimainen yksikkö, joka päällään vastaa 600 miljonan euron vuosisäästöistä. Tämä on perusteltua senkin takia, että maailman laajuisesti johtamisessa ollaan menossa resurssien käytön tehokkuusvalontaan ja -seurantaan, koska resurssirajat tulevat vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti