Sivut

perjantai 10. tammikuuta 2014

536. Puisia kerrostaloja Suomeen

Suomeen rakennettiin  vimmalla lähiöitä suuren maamaaltamuuton seurauksena. Helsingin liepeille syntyi tuhansia betonisia elementtitaloja. Äänieristys ei kasvun kiihkossa tuntunut  tärkeältä. Nyt se vaivaa monia. Talot ovat muutenkin peruskorjauksien tarpeessa, ainakin putkiston.

Nyt ei voi muuta kuin haikailla se perään, kun ei ollut silloin käytettävissä clt-rakentamista. Siinä kerrostalo tehdään puisista ristikkäin liimatuista elementeistä, levyistä. Ne muodostavan kantavan rakenteen. Puurunko toimii myös höyrysulkuna. Erillistä sulkua ei siis tarvita. Omistaja voi käydä paikan päällä katsomassa rakennusvaiheen aikana, millainen asunto syntyy, miltä ulko- ja sisäseinät näyttävät, mukavaa ja kätevää.

Kemin ammattikorkeakoulu Lappia kehittää Suomessa rakennustapaa eteen päin. Aiemmin lainsäädäntö on rajoittanut puurunkoisten talojen rakentamista.

Metsävaltaisessa Suomessa olisi toivonut tällä alalla kehityksen menevän nopeammin eteen päin, myös lainsäädännön. Suuret rakentajat ovat ehkä käyttäneet keppihevosena lainsäädännön rajoituksia torjuessaan puurakenteiset kerrostalot. On ollut mukava ja helppoa tehdä omilla koetuilla konsteilla taloja, huonolla laadulla.

Tarvittiinko todella ammattikorkeakouluja potkimaan asiaa eteen päin. Kiitos niille. Missä viipyvät suuret rakennusliikkeet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti