Sivut

torstai 9. tammikuuta 2014

533. Julkiselta sektorilta lobbariksiEilen tv 1:n pääuutisissa tuli asiallinen ohjelma lobbauksesta. Aiheesta oli esillä myös Miltton Network Oy. Sen toimitusjohtaja on Katainen entinen erityisavustaja Jussi Kekkonen. Sen palkkalistoilla ovat pääministeri Vanhasen ja valtiovarainministerin Urpilaisen entiset erityisavustajat Anna-Mari Vimpari ja Matti Hirvelä sekä olympiakomitean hallituksen entnien  puheenjohtaja Risto Nieminen.

Paavo Lipponen  konsultoi aikoinaan Itämeri-putkea ja nyt hänellä on alan konsulttifirma. Entinen pääministeri Matti Vanhanen siirtyi Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi, Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi. Arabiemiraattien sotilasneuvonantaja toimi entinen Suomen pääesikunnan päällikkö Markku Koli ja entinen pääjohtaja Jukka Rantanen toimii Rosatomin palveluksessa. Muitakin tapauksia on.

Oikeusoppineet paheksuivat syntynyttä tilannetta. Ilmiö näyttää vain kasvava poliittisten avustajien jatkuvan lisääntymisen takia. Yritysmaailmassa ei olisi mahdollista siirtyä tietoineen kilpailevan yrityksen leipiin, totesi professori Olli Mäenpää. Oikeusoppineet kaipasivat karenssiaikoja tai lupamenettelyä tämä kaltaisille lobbareille, koska eettiset rajat eivät pure.

Ylensä käy niin, että mitä enemmän aikaa kuluu asiantuntijan siirtymisestä lobbaustehtäviin, hänen kontaktinsa aikaisempaan organisaation kapenevat ja tiedot vähenevät. Mutta  hänellä saattaa kuitenkin säilyä sellaisia kontakteja, joita ilman hän ei saisi lobbaustaan hyödyttävää informaatiota lobattavaa kohdettaan varten pitkälläkin aikavälillä.

Perinteisesti esimerkiksi ministeriöiden johtavat virkamiehet ovat herramiessopimuksin pidättäytyneet menemästä korkeisiin ay-tehtäviin, ja päinvastoin.

Valtion kokeneiden virkamiesten  ja asiantuntijoiden valuminen ja jopa ministerien meneminen lobbaustehtäviin näyttää vain kasvavan. Nyt oikeusoppineidenkin huolestuessa hallituksen olisi kiireellisesti laadittava omat sääntönsä, miten julkiselta sektorilta voi siirtyä lobbariksi .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti