Sivut

tiistai 7. tammikuuta 2014

529. Vapaakauppasopimuksen (TTIP) riskit

Yksi osa maailman politiikkaa on julkisuudessa paljon ollut Yhdysvaltain harjoittama tiedustelu, vakoilu. Yhdysvalloilla on yli 400 salaista maanalaista virastoa urkkimassa kansalaisiaan ja liittovaltioiden sheriffit apuna ilmiantajina. Ilmiantotietojen keräämisen avustajina toimivat lukemattomat suuryritykset. Päivässä rekisteröidäänkin 1,5 miljardia urkintatietoa. Kaikki Euroopan suuret maat ovat olleet ja ovat urkinnan kohteina. Yhdysvaltain lennokkisota Lähi-Idässä on kasvanut kymmenessä vuodessa kymmenkertaisesti.

Yllä sanottu on vain yksi heijastus maailmapolitiikan nykytilanteesta, ei tietenkään täydellinen. Mutta sekin saa miettimään, missä ilmapiirissä  EU:n ja Yhdysvaltain välisen vapaakauppasopimuksen (TTIP) neuvotteluja tullaan  käymään. Siihen on väistämättä tullut säröjä.

Ulkoministeriö vakuuttaa verkkouutisissaan 30.9.2013 neuvottelujen menevän hyvässä hengessä ja kehottaa epäilijöitä ottamaa yhteyttä Suomen neuvottelijoihin tai rekisteröitymään Komission dialogitilaisuuksiin. Samaa avoimuutta ja sopimuksen hyödyllisyyttä vakuuttaa Yhdysvaltain Helsingin Suurlähetystössä toimiva Susan Elbow.

Pöydällä on monta asiaa, on energiaa, palveluja, sääntelyä. Investointisuojaa koskeva sopimuskohta on erittäin kriittinen kohta EU:lle ja pienelle Suomelle.

Jos kaikki onnistuu, niin EU:n BKT kasvaa  0,5 prosenttia vuoteen 2027  mennessä ja se toisi jokaiselle EU:n kasalaiselle 545 lisäeuroa.

Suurin pelko kuitenkin on se, että Yhdysvallat saattaa tietää urkintansa avulla EU:n kaikki neuvottelutaktiset lähtökohdat. Maa muotoilee valtavilla asiantuntijaresursseillaan sopimusluonnokset sellaisiksi, että EU:n neuvottelija lankeavat tavalla tai toisella EU:lle ja siinä samassa Suomelle epäedullisiin sopimuskohtiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti