Sivut

perjantai 3. tammikuuta 2014

522. Elyjä on kehitettävä

Vanhasen hallitus perusti elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (elyt) vuonna 2010 hoitamaan hyvin erityppisiä tehtäviä. Kuusi viranomaista yhdistettiin yhdeksi virastoksi. Elyt myöntävät myös EU-rahoja ja  yritystukia. Niiden on tarkoitus  toimia yhteistyössä maakuntain liittojen kanssa. Ne ovat tehtäviltään sekaorganisaatiota. Samanaikaisesti työministeriö ja kauppaministeriö yhdistettiin. Mauri Pekkarinen oli junailemassa uudistuksia läpi kokoomuksen seuratessa projektia sivusta. Tämä oli jätti muutos.

Nyt on tullut viitteitä siitä, etteivät elyt toimi niin kuin oli tarkoitettu. Muiden muassa eduskunnan kyselytunnilla on tähän viitattu.  Toimenkuvat ja työprosessit ovat selkiintymättä, on työuupumista. Ohjausjärjestelmä on sekava eikä toimi kunnolla. Ely kuuluu monen ministeriön toimialaan, eivätkä ministeriön ja vastaavan elyn sektorin valtasuhteet ole tehokkaita. Työvoima- ja maahan muuttoasioissa on resurssipula ja nuorisotakuu takkuilee. Ministeri Niinistön pinkoilu Talvivaaran kysymyksessä oli esimerkki ympäristöasioiden jättämisestä uudistuksessa sivurooliin ja valtasuhteen tehottomuudesta. Monialaisuudesta seuraa, että Elyjen visiot ja strategiat ovat niin yleisiä, että ne eivät kerro mitään kuin yleisestä hyvää.

Tämän kaltaiset uhat tiedostettiin, mutta niitä ei ole vielä kunnolla korjattu.

Elyjen ongelmista ei pidä syyttää käytettyjä konsultteja. Elyjä sitovat rakenteet taannuttavat toimintaa ja aiheuttavat tehottomuutta. Ihmiset tekevät parhaansa, mutta rakenteet jarruttavat.

Eduskunta on saanut keväällä 2013 raportin elyjen onnistumisesta käsiteltäväkseen, mutta mitään ei ole kuulunut.

Keväällä 2015 keskustasta tulee melko todennäköisesti hallituspuolue. Tällöin on varmaa, että  elyjen ja maakuntain liittojen kokonaisvaltainen kehittäminen, päällekäisyyksien karsiminen, toimivaltojen uuden tarkastelu, organisaatioiden uudelleen muotoilut ja hallintoteknisten palvelujen keskittäminen jäävät taka-alalle tai näihin asioihin ei puutuva lainkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti