Sivut

torstai 2. tammikuuta 2014

519. Ei ex-ministeriä lobbariksi

Suomi ei ole vielä luonut selkeitä käytäntöjä, miten huippu ex-poliitikko tai ex-virkamies voi siirtyä lobbaustehtäviin tai etujärjestön palveluksen, jonka tehtävänä on vaikuttaa politiikkoihin ja päättäjiin.

Paavo Lipponen  konsultoi aikoinaan Itämeri-putkea ja nyt hänellä on alan konsulttifirma. Entinen pääministeri Matti Vanhanen siirtyi Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi, Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi. Arabiemiraattien sotilasneuvonantaja toimi entinen Suomen pääesikunnan päällikkö Markku Koli ja entinen pääjohtaja Jukka Rantanen toimii Rosatomin palveluksessa. Muitakin tapauksia on.

Nyt kun eduskuntavaaleihin on runsas vuosi, olisi sopiva ajan kohta laatia pelisäännöt, miten ja missä järjestyksessä julkisen sektorin huippujohtaja  voi siirtyä lobbariksi tai estää siirtyjän mukana sellaisten tietojen vuotaminen, joka vahingoittaa entistä työnantajaa. Esimerkiksi nyt kun vihdoin on saatu perustettua valtion  uusi ict-keskus, avainhenkilöiden työsopimuksiin tulee saada tällainen lauseke.

Nykyisillä säännöillä ei ole mitään taetta, etteikö hallituksen vaihduttua joku ex-ministeri siirtyisi lobbariksi. Ainakin Stubbilla oli siihen hyvät edellytykset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti