Siirry pääsisältöön


1698. Onko Venäjän pelko vähentynyt


     Tämä  tulee ensimmäsienä mieleen tarkasteltaessa tuoretta kyselyä, kokevatko suomalaiset Venäjän uhkana. Uhkana pitävien määrä on vähentynyt vuoteen 2014 verratuna viisi prosenttiyksikköä ollen nyt 51 prosenttia.  

       Slovenian presidentti Borut Pahor sanoi 25. 10 Ylen tv-uutisissa, että EU on kaatumassa valtaviksi paisuneisiin pakolaisvirtoihin. EU:ta perustettaessa tällainen vaara kuului samaan sarjaan kuin pelot maailman väkimäärän kasvamisesta yli maapallon kantokyvyn. Nyt sotien ja vainojen yli maiden rajojen ajamat valtavat väkijoukot ovat muuttamassa EU:n olemassa olon perustaa jokaisen maan alkaessa sulkea alueensa maanhan tulijoilta.  

     Syyriasta on lähtenyt neljä miljoona pakolaista maan sisäisen pakolaisuuden ollessa kuuden miljoonan luokkaa. Afrikan maiden pakolaisvirta Eurooppaan kasvaa tasaisesti riippumatta siitä, mitä Lähi-idän kriisialueilla tapahtuu.

     EU:n johto pitää entistä imperiumi Turkkia avainasemassa kriisin ratkaisemisessa. Maan itsevaltainen ja itsepäinen presidentti Erdogan kiristää komissiolta viisumivapautta EU-maihin ja hyväksyntää harjoittamalleen kuripolitiikalle. Hän haluaa revanssin hinnalla millä hyvänsä kevään vaalitulokselle, jossa PKK ei saanut riittävää enemmistöä parlamenttiin. Erityisesti Erdoganin lähipiiri vainoaa kurdimielistä HDP- puoluetta. Erdoganin politiikan taustalla on ajastus yhdenmukaisesta Turkin kansasta.

     Neuvotellessaan tällaisessa tilanteessa Turkin kanssa länsimaat joutuvat hyväksymään Venäjän pommittukset Syyriassa toimivia ISIS-joukkoja vastaan. Voidaan vahvasti epäillä, onko Venäjä  saanut kulissien takana Länneltä jotain lupauksia siirtäessään haltuunottonsa panopistettä Ukrainasta Syyriaan. Ainakin se näyttää ottavan kaiken hyödyn itselle pommittamalla myös muita Assadin vastaisia joukkoja.

     Näin menetellessään Venäjä haluaa taata etunsa, kun istutaan neuvottelupöydässä, jossa Syyrian perinnön jakoa tehdään.

     Toisaalta pitää muistaa, miten huonosti NL:n johdon kannalta sen hajoaminen tapahtui. Kun Baltian maat erosivat 1989-1990, NL:n kommunistinen johto ei käytännössä tehnyt mitään. Gorbatshovin syrjäyttämistempaus Krimin operaatioinen epäonnistui. Jeltsin julisti 1991 Duumassa kommunistipuoleen lakkautetusti kaikkien silmien alla.

     Venäjän haluaa olla edelleenkin suurvalta ja jokaisessa venäläisessä ihmisessä asuu pieni suurvaltaihminen, niin asuu amerikkalaisessakin.

     Sitä paremmin Venäjän suurvaltapyrkimykset onnistuvat, mitä hajanaisempi ja heikompi EU on. Tämä taas on yhdenmukaista sen kanssa, että Venäjä pyrkii toiminaan Syyria operaatiossaan EU:n yhtenäisyyttä heikentävällä tavalla.


   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *