Sivut

tiistai 27. lokakuuta 2015

1698. Onko Venäjän pelko vähentynyt


     Tämä  tulee ensimmäsienä mieleen tarkasteltaessa tuoretta kyselyä, kokevatko suomalaiset Venäjän uhkana. Uhkana pitävien määrä on vähentynyt vuoteen 2014 verratuna viisi prosenttiyksikköä ollen nyt 51 prosenttia.  

       Slovenian presidentti Borut Pahor sanoi 25. 10 Ylen tv-uutisissa, että EU on kaatumassa valtaviksi paisuneisiin pakolaisvirtoihin. EU:ta perustettaessa tällainen vaara kuului samaan sarjaan kuin pelot maailman väkimäärän kasvamisesta yli maapallon kantokyvyn. Nyt sotien ja vainojen yli maiden rajojen ajamat valtavat väkijoukot ovat muuttamassa EU:n olemassa olon perustaa jokaisen maan alkaessa sulkea alueensa maanhan tulijoilta.  

     Syyriasta on lähtenyt neljä miljoona pakolaista maan sisäisen pakolaisuuden ollessa kuuden miljoonan luokkaa. Afrikan maiden pakolaisvirta Eurooppaan kasvaa tasaisesti riippumatta siitä, mitä Lähi-idän kriisialueilla tapahtuu.

     EU:n johto pitää entistä imperiumi Turkkia avainasemassa kriisin ratkaisemisessa. Maan itsevaltainen ja itsepäinen presidentti Erdogan kiristää komissiolta viisumivapautta EU-maihin ja hyväksyntää harjoittamalleen kuripolitiikalle. Hän haluaa revanssin hinnalla millä hyvänsä kevään vaalitulokselle, jossa PKK ei saanut riittävää enemmistöä parlamenttiin. Erityisesti Erdoganin lähipiiri vainoaa kurdimielistä HDP- puoluetta. Erdoganin politiikan taustalla on ajastus yhdenmukaisesta Turkin kansasta.

     Neuvotellessaan tällaisessa tilanteessa Turkin kanssa länsimaat joutuvat hyväksymään Venäjän pommittukset Syyriassa toimivia ISIS-joukkoja vastaan. Voidaan vahvasti epäillä, onko Venäjä  saanut kulissien takana Länneltä jotain lupauksia siirtäessään haltuunottonsa panopistettä Ukrainasta Syyriaan. Ainakin se näyttää ottavan kaiken hyödyn itselle pommittamalla myös muita Assadin vastaisia joukkoja.

     Näin menetellessään Venäjä haluaa taata etunsa, kun istutaan neuvottelupöydässä, jossa Syyrian perinnön jakoa tehdään.

     Toisaalta pitää muistaa, miten huonosti NL:n johdon kannalta sen hajoaminen tapahtui. Kun Baltian maat erosivat 1989-1990, NL:n kommunistinen johto ei käytännössä tehnyt mitään. Gorbatshovin syrjäyttämistempaus Krimin operaatioinen epäonnistui. Jeltsin julisti 1991 Duumassa kommunistipuoleen lakkautetusti kaikkien silmien alla.

     Venäjän haluaa olla edelleenkin suurvalta ja jokaisessa venäläisessä ihmisessä asuu pieni suurvaltaihminen, niin asuu amerikkalaisessakin.

     Sitä paremmin Venäjän suurvaltapyrkimykset onnistuvat, mitä hajanaisempi ja heikompi EU on. Tämä taas on yhdenmukaista sen kanssa, että Venäjä pyrkii toiminaan Syyria operaatiossaan EU:n yhtenäisyyttä heikentävällä tavalla.


   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti