Sivut

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

1665. EU evoluutionäärisen kehityksen tiellä


     Talouselämän numerossa 31 oli ajatuksia herättävä artikkeli, mihin suuntaan EU:n menee. Kyse ei ole yksinmaan siitä, mihin suuntaan sitä uudistetaan, vaan mihin se on menossa riippumatta siitä, onnistuvatko tai vaikuttavatko kehittämisponnistelut vai eivät.

     Kuvaavaa oli Piia-Noora Kaupin toteamus, että euroalueen on pakko kehittyä johonkin suuntaan. Samassa yhteydessä Paavo Väyrynen kommentoi, että onnistuakseen valuuttana euro tarvitsee valtion. Voi näin ollakin.

     Eurooppa-neuvoston, euroryhmän, Euroopan parlamentin ja komission puheenjohtajien ja Euroopan keskuspankin pääjohtajan yhteisessä raportissa on esitetty linjauksia, jotka veisivät vääjäämättä EU:ta liitovaltiota kohti. Yhteisvastuullinen talletussuoja, yhteiset osake- ja joukkolainamarkkinat, vero- ja budjettipolitiikan yhtenäistäminen ja maiden väliset tulonsiirrot muodostaisivat tien EU:n tiivistämiseksi liittovaltioksi.

     Verratessa näitä yhtenäistämiskomponentteja Yhdysvaltin talousjärjestelmän rakenteisiin raportin suositukset saavat katetta. Vaikka maa on jakautunut yli 50 osavaltioon, yksittäiset talouden törmäysiskut jakaantuvat useisiin osavaltioihin yhteisten talouden mekanismien ja instituutioiden ansiosta. Tähän pyritään luonnollisesti myös EU:ssa   

     Euroopan-neuvoton puheenjohtaja Donald Tusk esitti luovan ajatuksen liitovaltiotiellä etenemisestä. Se tapahtuisi luomakunnasta tutun evoluution kautta. Se voi hyvin pitää paikkansa, jos tarkastellaan, miten avaruusjärjestelmän oliot kuten aurinkokunnat, galaksit, planeetat, jne ovat syntyneet. Avaruus on jatkuvassa liikkeessä ja törmäyskurssilla jossain johonkin, mutta se samalla alati kehittyy ja uudistuu. Avaruuden evoluutio ja sen törmäykset ovat hioneet suuret särmät pois muokaten myös planeetastamme maagisen pallon.

     EU:n evoluutionääristä kehitystä osoittavat uusien kriisien hallintamekanismien syntyminen, viimeisimpänä maahanmuuttajien sijoitusjärjestelmät, jotka eivät kuulu EU-sopimusasiakirjoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti