Sivut

perjantai 18. syyskuuta 2015

1660. Mitä tapahtuu mielenosoituksen jälkeen


      ”Maallamme on 1000-vuotinen kulttuuriperimä. Emme halua kansamme murtuvan globaalin pakolaisongelman edessä. Asetamme rajalle 900 vasta valmistunutta poliisia opettamaan tapoja.”

     Tämä on hyytävää puhetta Unkarin päämieheltä Orbanilta.

     Suomessa ei vielä ole kuultu tällaista retoriikkaa. Sen sijan meillä on jo pitkään jatkunut tasainen melankolinen päivittely taloutemme kurjasta tilasta ja menojen karsimisesta. Nyt päivittely on kääntymässä kovasärmäiseksi huuteluksi. Helsingin keskustaan kokoontuneet mielenilmaisijat protestoitavat Sipilän pakottavaa lainsäädäntöä vastaan ja laukoen ympärilleen toraisia on kimmokkeita.

     Tästä väkijoukon kokoontumisesta joidenkin mieliin on nousee 1991 syyskuisen illan soihtujen leikkaavat varjot ja tykyttävät liekit. Illalla tunnelma oli kummitusmainen katujen autuudessa näkyessä vain aavemaisia soitujen kantajia.

     Pelottavaa on, että yhteiskunnan mielialoja ei sävytä niinkään jatkuvan kriisin tunnelma, joka laukeaa, vaan filosofi Foucaultin kuuluisa kysymys. - Mitä nyt tapahtuu?

     Jos kahden viikon päästä ei päästä sopimukseen työehtopaketista, maa ajautuu arvaamattomalle tielle, missä ay-väki ja hallitus pohjimmaltaan tietävät, mitä pitää tehdä, mutta arvovaltasyistä istutaan poteroissaan.

     Ennen Sipilä pakkolakeja mielialoja ovat ärsyttäneet pienet, mutta näkyvät hyvätuloisia hyödyttävät hallituksen tai yritysjohdon itse toteuttamat temput. Nuoret yritysjohdon eläkeläiset ovat siirtyneet Portugaliin veroetujen takia. Johdon tulopalkkiot kohoavat ja osinkoja jaetaan ennätysmäärä, vaikka yritystulokset matelevat pohjamudissa. Verottaja jätti syyttämättä noin 60 miljoonan euron laittomat sijoitukset veroparatiiseihin tehneet. Eduskunnan oikeusasiamies on nostanut tästä kanteen verohallinta vastaan. Nyt Stubb on viemässä lakialoitteen eduskuntaan tehokkaasta katumisesta. Siinä armahdetaan ne, jotka 2016 ilmoittavat laittomat veroparatiisisijoituksensa saaden silloin minimaaliset viiden prosentin veron korotukset ja säästyen julkiselta oikeusprosessilta. – Tämä erittäin helppo tapa saada 10 miljoona euroa valiolle, perusteli Stubb. – Epätasa-arvoista ja erikoista lainkäyttöä, sanovat asiantuntijat. Hallitus leikkaa 30 miljoona euroa ensi vuoden budjetissa harmaan talouden torjumisesta. Maatalous saa 100 miljoona euroa maatilojen kehittämiseen biotalouden nimissä ja miljoonia sukupolvivaihdoksiin. Sipilän työehtopaketissa palkansaajat osallistuvat talkoisiin 2,7 miljardilla eurolla ja työnantajat 30 miljoonalla eurolla.

     Tovoittavasti järki voittaa ja päästään eroon lähes maanalisista tunnelmista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti