Sivut

torstai 28. heinäkuuta 2016

1978. Olemme Euroopan onnellisin, muttei ahkerin kansa

     Olemme ainakin itse tottuneet pitämään suomalaisia protestanttilaisina uurastaja tyyppeinä. Kerran viikossa käymme saunassa ja kumoamme siinä touhussa muutaman pullon olutta.
     Jatkamme maanantaina hymyttöminä työtämme. Tämän ilottomuuden vahvisti taannoinen HS:n liekkimielisen pohjoismainen selvitys. Olemme Pohjoismaiden tylsin kansa. Toinen tuore selvitys puolestaan hehkuttaa, että maassamme asuu Euroopan onnellisimmat ihmiset (http://yle.fi/uutiset/tutkimus_vaittaa_suomi_ykkonen_euroopassa__kaikki_lahes_yhta_onnellisia/8123924).
     Luulemme olevamme ahkeria, mutta olemme ainakin tylsiä ja onnellisia. Voi, voi, kun liippaa läheltä vaarallisen ihmisen genreä: tyhmä ja ahkera.
     Mutta, mutta. Tulee uusia iskuja. Emme olekaan raataja-kansa.
     Teemu Turusen tutkimuksen mukaan työhön sitoutumisessa sijoitumme eurooppalaisen keksiarvon alapuolelle. Emme toimikkaan niin työsuuntautuneesti, kun luulemme. ”Aikavälillä 1999 - 2010 suomalaisten käsitys työn keskeisyydestä elämässä on vähentynyt sekä absoluuttisesti että suhteessa muihin Euroopan maihin. Samaan aikaan suomalaisten työetiikka on heikentynyt suhteessa vertailumaihin mutta ei absoluuttisena lukuna.”
     Näin lataa Teemu Turunen Antti Kivimäen toimittamassa artikkelissa Helsingin Yliopiston tiedelehdessä 4/2015.
     Hys, hys. Pitäisikö näistä havainnoista olla hiljaa. etteivät työparonit ja Sipilä kuule.

Työhön sitoutuminen ja hyvä työetiikka ovat juuri sitä, mistä Sipilän perään kuuluttama luottamus koostuu. Soinilla on ollut runsaasti luottamusongelmia Sipilän kanssa, kun vasta neljännes hallituskaudesta on kulunut.
     Teemu Turusen tutkimus ei käy lainkaan yhteen Sipilän ja kumppaneiden kilpailukyvyn nostamisen kanssa.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti