Siirry pääsisältöön


1798. Keskusta maakuntien hurmiossa

      Sipilän hallituksella on 26 kärkihanketta. Suurin osa niistä on sellaisia, että soisi niiden toteutuvan, sillä Suomi on saatava nousuun.

     Arvioitaessa kärkihankkeiden toteuttamisen vaikeutta ja haasteellisuutta kannattaa jättää tarkastelun  ulkopuolelle ne hankkeet, joissa kyse on lähinnä rahan jakamisesta, leikkaamisesta ja yksittäisten verolakien muuttamisesta.  Nämä ovat melko rutiininomaisia tehtäviä.  Koulutuksen ja tutkimuksen miljardien eurojen leikkauksista on enää turha räkyttää.
      Sen sijaan siihen mitä hallitus on päättänyt tehdä digitalisaatiossa, toimintatapojen modernisoinnissa, normien purussa, aluehallinnossa sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa, pitää kiinnittää huomiota hallituksen itsensä ja median.

     Nämä uudistukset vaativat päteviä johtajia, kokonaisuuksien ymmärtämistä, vahvaa substanssiosaamista ja koordinaatiota sekä ymmärrystä siitä, miten kokonaisuuksia johdetaan.
      Tämä vaade ei siis kohdistu yhteen tai kahteen hankkeeseen, vaan johtamis- ja asiantuntemusvaade kohdistuvat 18 uuden maakunnan ja 15 sote-alueen luontiin ja näiden jokaiseen osahankkeeseen. Se kohdistuu rahoituksen, verotuksen ja valtionosuus- ja äänestysjärjestelmän  sekä eri alueiden yhteensopivien ict-järjestelmien kehittämiseen sekä kymmenien miljardiluokan taseiden uudelleen järjestelyihin.  Monet uudistukset, esimerkiksi soten rahoitus ja maakuntavaalit, joutuvat peruslakivaliokunnan asiantuntijoiden puntarointiin ja jo armoille, jolloin lopputulosta on vaikeaa tietää.

     On käymässä aivan, kuin eräät asiantuntijat varoittelivat: keskeisiltä kärkihankkeilta karkaa fokus. Kun maakuntauudistukseen lisätään jatkuvasti uusia palikoita, kuten Tekesin alueellistaminen ja kuntien roolin uudistaminen työllistämisessä, fokus vain etääntyy entisestään horisonttiin. Tilanne vain pahenee, kun jotkut ovat koko TEM:ä jalkauttamassa maakuntiin.
      Otetaan pieni esimerkki. Siihen kelpaa  digitalisaatio ja opetus. Hallitus aikoo panostaa osaamiseen ja koulutukseen 300 miljoonaa euroa, mm. perusopetuksen ja sen ympäristön digitalisointiin. Sipilä on aivan oikein todennut, että opetuksen pitää kohdata digitaalisen maailman toimintamallit.

     Kehittämispäällikkö Pauli Kartano valtiovarainministeriöstä toteaa 31.3.2015 Yle uutisissa, että Suomessa otetaan käyttöön vuoden 2015 aikana kansallinen sähköisten palvelujen väylä, jolloin se yhdistää eri viranomaisten tietojärjestelmät. Kartanon mukaan Suomessa käyttöön otettava väylä on samanlainen kuin Virossa jo kymmenen vuotta käytössä ollut palveluväylä, X-Road. Hänen mukaansa palveluväylä helpottaa kansalaisten pääsyä valtion ja kuntien sähköisiin asiointipalveluihin. Kartanoa huomauttaa, että vuoden 2015 aikana ratkaistaan myös se, millaisilla välineillä e-palveluita Suomessa pääsee käyttämään.(http://yle.fi/uutiset/suomi_ottaa_mallia_e-virosta__sahkoisten_palvelujen_vayla_valmistuu_ensi_vuonna/7701635
      Koska julkisuudessa ei ole näkynyt, että kehittämispäällikkö Kartanon kuvaamalla tiellä olisi edetty paljoakaan, ihmetyttää, miten Sipilän julkisen sektorin digitalisaatio voi edetä hallituksen aikataulussa. Kun otetaan huomioon, että Suomi on päättänyt kilpailuttaa tunnistautumispalvelut, aikataulut tulevat yhä haasteellisimmiksi. Me kamppailemme todella tärkeissä tunnistautumisasioissa, jotka ovat kuitenkin alkeisasioita digitaalisissa palveluissa. Kun vielä otetaan huomioon, että Suomi on kehittänyt 20 tunnistautumista pääsemättä tämän pidemmälle, pitää olla erittäin huolissaan.

     Hallitusohjelmassa työvälineiden toimintatapojen uudistamiseen ja normien purkuun panostetaan 100 miljoonaa euroa. Tässä pitää huomata, että normien purki todella edellyttää uusia työtapoja, mutta suurimmalta soin se on sellaista lainsäädäntötyötä, jolla asiat tehdään yksinkertaisemmiksi.  Se on raakaa työtä.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *