Siirry pääsisältöön


2008. Gestapo ei ollutkaan pahuuden ydin

     Kv historian prof Frank MacDonough esitti eilisaamun Yle Tv 1:n ohjelmassa  tuoreita tutkimustuloksiaan Gestaposta. Ne perustuivat  Düsseldorfista löytyneisiin asiakirjaan 70 000 tapauksesta.
     Yleinen käsitys on, että Gestapo edusti nahkatakeissa ruoska kädessä saapastelevaa ja kiduttavaa natsivallan rosvosakkia. Professorin mukaan tällainen yleistys on liioiteltua.
     Alun perin Hermann Göringin perustama salainen poliisi koottiin Weimarin tasavallan aikana koulutuksen saaneista poliiseista. 90 prosenttia heistä ei kuulunut natsipuolueeseen. Hänen mukaansa miehet toimivat aluksi pääsääntöisesti poliisikoulutuksensa mukaisesti.  He päästivät Hitleriä haukkuneita tavalliset saksaslaismiehet kovistelun ja varoituksen jälkeen kotiinsa jatkamaan puuhiaan.
     Alusta lähtien oli kuitenkin selvää, että kommunistit, Jehovan todistajat ja hallintoa arvosteleva papisto olivat vainon kohteena. Professorin mukaan kidutus rajoittui yleensä vain tunnustuksen saamiseen, minkä jälkeen kohtalo oli kyllä kova keskitysleireillä.
     Yleensä Gestapota pidetään joka paikkaan ulottuvana isona organisaationa, joka kuunteli kaikkialla ja jolla oli valmius iskeä milloin ja mihin vain. Gestapossa ei kuitenkaan ollut kuin 15000 miestä. Järjestön valta perustui ennen kaikkea vapaaehtoisiin ilmiantoihin. Tämä on hämmästyttävää havainto.
     Ilmiannoista osa kohdistui kyllä vainottuihin ryhmiin, mutta ajan mittaan ne kohdistuivat yhä enenevässä määrin henkilöihin, joille syystä tai toisesta haluttiin kostaa jokin koettu vääryys, joskus silkasta kateudesta. Kohteina saattoivat olla naapurit, ns ystävät, tuttavat, työkaveri, velkoja, jne. Tämä työllisti Gestapota valtavasti.
     Myöhemmin Gestapo huomasi tämän kansalaisille tarjoamansa vallan käyttövälineen ja pyölevimäinen SS-kenraali Heydrich lopetti valtaväestöön kohdistuvien ilmiantojen tutkimisen. Julmuri Heydrich murhattiin 1943 pommilla vuoteeseensa.
     Gestopon tiliin on pantu paljon muiden SS joukkojen raakuuksia kuten SS-Totenkopfverbänden kristalliyön tapahtumat 1933 ja SS-Waffenin julmuudet Ukrainassa ja muissa vallatuissa maissa.
     Näiden lisäksi Hitlerillä oli monia erillisyksiköitä, jotka sodan säännöistä piittaamatta kävivät sotaa omilla säännöillään kuten kuolemanarmeija Das Reich, jossa oli yli 200 panssarivaunua ja 15000 miestä. Se teki matkalla torjumaan maihinnousua kauheuksia ehtiäkseen ajoissa perille, mutta liittoutuneet tuhosivat sen kesken matkan. Monet aikalaiset panivat pataljoona Reichin julmuudet Gestopon syyksi.
     Tavallisen kansalaisen on vaikeaa käsittää, että valta osa natsipuolueen jäsenistä sai jatkaa myöhemmin koreissa viroissa tai heidän nimitettiin niihin, jopa 40 prosenttia uuden Saksan tuomareista oli entisiä kolmannen valtakunnan tuomareita. Selitys on, että liittoutuneet halusivat Saksan toimivan nopeasti sodan raunioista.
     Mikään ei mutta sitä tosi asiaa, että Gestapo oli raaka ja väkivaltainen roisto-organisaatio, mikä näkyi myös juontaja Nicklas Wancken kasvoilta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *