Sivut

tiistai 25. elokuuta 2015

1643. Miksi Jukka Juusti puolustusministeriön kansliapäälliköksi


     Hetkinen. Rädynkö jättämäinen nimittämättä uudelle 5-vuotiskaudelle puolustusministeriön kansliapäälliköksi olisi väärin? Vanha totuushan on, ettei mikään poliittinen virkanimitys ole väärin, ellei rikota muodollisia pätevyysvaatimuksia.

     Päivän tietojen mukaan Jussi Niinistö  on ajamassa virkaan ministeriön ylijohtaja Jukka Juustia. Täytyy myös huomata, että alun perin 5-vuotiskaudeksi nimittäminen lähti tarpeesta harkita uusin silmin jatkopestiä. Näin J. Niinistö nyt juuri menettelee.

     Hieman kummastuttaa, miksi J. Niinistön aikeet ovat herättäneet puolustushallinnossa, mediassa ja kokoomuksessa kuohuntaa. Kysehän on PS:n ensimmäisestä korkean tason poliittisesta virkanimityksestä muiden puolueiden pilattua ajat sitten moneen kertaan tässä asialla maineensa.

     Paheksuessaan J. Niinistön puuhia moittijoiden kannattaa muistella, millä perusteilla nykyisiin virkoihinsa valittiin muiden muassa Laura Räty, Anni Sinnenmäki, Päivin Nerg, Jari Gustafsson, Olavi Heinonen, Mika Nykänen, Velipekka Nummikoski. Lista on lähes loputon  

     Muistelu ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että poliittiset virkanimitykset sopivat erittäin huonosti yhteen hallinnon tuottavuuspyrkimysten, puolueettoman hallinnon ja tasa-arvoisen kohtelun kanssa. Mutta ne sopivat täydellisesti yhteen puolueiden tarpeeseen saada omia sotureita hallintoon ajamaan puolueen etuja. Puolue hyötyy ja soturi hyötyy.

     On totta, että osa puoluepoliittisesti aktiivisista virkamiestä on päteviä. Vaarana kuitenkin on, että he näkymättömällä kädellä ohjailevat neutraalia hallintoa puolueensa ja puoluetovereidensa etujen suuntaan, jopa suoraan hankkien puolueelle etuja.

     Oikeuskansleri ei puutu nimityksiin, koska hän on liian lähellä nimitysprosessia, mukavuusalue voittaa.

     Kukaan ei viitsi edes nauraa poliittisen virkanimitysten kieltämiselle saati niiden lopettamiselle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti