Sivut

tiistai 18. lokakuuta 2016

2032. Lähihistoria ei tunne Aleppon kaltaista suurkaupungin valtaustilannetta


      Gallipolin taistelluissa 1915 vastakkain olivat ottomaanit ja länsiliittoutuma Britannian johdolla. Taistelu oli ensimmäisen maailmansodan raain. Kummallakin osapuolella kaatui puoli miljoonaa ihmistä. Se päättyi ratkaisemattomaan kummankin puolen uupuessa henkihieveriin. Varsinainen kaupunkisota se ei olut vaan kamppailu alueesta. Leningradin piiritys alkoi syksyllä 1941 ja päättyi 1944 noin 700000 kaupunkilaisen näivettymiseen hengiltä. Stalingradin piirityksessä kaatui 200000 saksalaista ja sama suuruusluokka venäläisiä. Toisessa Tsetsenian sodassa vuonna 2000 Venäjä valtasi kovokouraisesti 40000 asukkaan Grozneyn, joka puolustautui loppuun saakka.
     Aleppossa kyse on puhtaasta Venäjän omalaatuisesta valtapoliittisesta voimannäytöksestä vieraalla maaperällä. Venäjä haluaa osoittaa muulle maailmalle, että tällainen maa me olemme ja tällainen arvopohja meillä, kun palautamme maailman takaisin kaksinapaiseksi valtajärjestelmäksi. Minkä länsi meiltä vei 1990-lvulla, näin me otamme asemamme takaisin. Siviilien kärsiminen kuuluu strategiaamme. Meidät huomataan (Yle aamu-tv, Hannu Himanen).
     Poiketen edellisistä Mosulin (Kahden Kevään kaupunki) taistelussa kyse on ennen kaikkea siviilien pelastamisesta samalla, kun ISIS:lle toivotaan annettavan ratkaiseva kuolinisku. ISIS on saanut rakentaa kaksi vuotta kalifaattiaan, jota voidaan hyvin verrata rampautuneeseen paikalliseen SS-pataljoonaan huoltoverkkoineen ja panttivankeineen.
     Miljoonapäinen panttivankijoukko, asukkaat muodostavat etnisyydeltään, uskonnoltaan ja kieleltään monikulttuurisen väestöjoukon. Sille on luvattu kaupungista pois päästyään turvaa ja tukea.
     Nyt kaupunkia valloitetaan takaisin monikansallisin joukoin, joissa osin on mm uskonnosta johtuvia jännitteitä. Tämä takaisin valtaaminen on vaikeampaa kuin muutoinkin hankala kaupunkisota, koska kyse on siviilien pelastamisesta julman tavalla tai toisella organisoidun vihollisen käsistä. Kukan ei varmuudella tiedä.
     Tässä tilanteessa olisi hyvä, jos valtaajat pystyisivät mobilisoimaan jonkinlaisen itseohjautuvan suojakaistan ”teräsputken”, jonka suojassa siviilit voitaisiin kaaosta turvallisemmin evakuoida kaupunkista suojaan. Todennäköisesti tähän on varauduttukin ja toivottavasti valtaaminen onnistuu vähin ihmistappioin.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti