Siirry pääsisältöön


2195. Köyhien ja aktiivimalliin pakotettujen karu valvonta on totta

     HS:n kirjeenvaihtaja Pekka Nykästä pitää kiittää osuvasta kirjoituksesta Mark Zuckerbergin kuulemisesta Euroopan parlamentissa 22.5.2018 ( https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005685866.html): ”Mark Zuckerberg hölmölässä”.
     Kirjoituksessa kävi selvästi ilmi, kuinka huonosti parlamentaarikot olivat valmistautuneet tenttaamiseen tai kuinka välinpitämättömiä he olivat aihetta kohtaan. Kognitiivinen vinouma näkyi jo parlamentaarikkojen kasvoilla. Kunnon tenttaaminen johtaa aina vain tarkempiin paljastavampiin kysymyksiin, kun niihin vastataan. Esimerkiksi olisi pitänyt tiukasti tentata, mihin facebookin tykkäyksiä käytetään ja kuinka rajattua jostain asiasta samaa mieltä olevia ryhmiä voidaan tunnistaa. Joka tapauksessa sosiaalinen median tiedot tarjoaa valtavan mahdollisuuden ihmisten profilointiin ja eri profiileihin vaikuttamisen. Sama koskee muita some sovellutuksia. Tämä on sosiaalisen median tietojen väärinkäytön yksi paljon kiinnostusta osakseen saanut tärkeä näkökulma.
     Aiheen toinen paljon vakavampi puoli, ei enää pelkkä mahdollisuus, vaan jo käytössä oleva sovellutus, on todennäköisten rikostapahtumien ja rikostekojen profilointi sekä näiden tapahtumisen todennäköisyyden laskeminen tietokantaan, jolloin ihminen tule leimatuksi alaluokkaan laskennallisen todennäköisyyden perustein. Esimerkiksi Pekan kerroin on 200 eli Pekka syyllistyy 50 prosentin todennäköisyydellä rötökseen.
     Yle Areenassa tämä Chicagon Matrixjärjestelmä on vielä nähtävissä, doc Pro-Crime  (https://areena.yle.fi/1-4174759. Siinä koko Chicagon kaupunki on jaettu poliisiautojen näyttöruutuihin alueisiin, jossa kortteli korttelilta alue on jaettu erivärisiin ruutuihin sen mukaan, millä todennäköisyydellä kussakin ruudussa nyt tapahtuu näpistys, ryöstö, aseellinen ryöstö, jne. Tämä edellyttää, että kameravalvonta on kaikkialla ja että alueen kaikki kaduilla olevat epäilyttävät ovat merkitty eri väreillä vaarallisuuden mukaan ruutuun. Apuna käytetään epäiltyjen asuinalueita, asumuksen ja kavereidensa sijaintia ja yleensä kaveriporukka. Tärkeä tieto on myös, milloin epäilty ollut läsnä rikoksen tapahtuessa. Henkilöistä on rikoksen tekemisen todennäköisyysluku.

Kaikki nämä tiedot on saatu sosiaalisen median tiedosta sekä viranomais-, yritys- ja kolmannen sektorin rekistereistä. Summa summarun koko katuelämä liukuu poliisin silmien edessä takautuvaksi palautettavana todellisuutena.
     Kannattaa huomata on Matrixin kaltaisen järjestelmät ovat dynaamisesti kehittyviä eli ovat itse oppivia älyjärjestelmiä. Tällöin se voi esimerkiksi kertoa millainen poliisioperaatio on tuottanut millaisia tuloksia missäkin tilanteessa. Se voi lähettää myös korkean rikollisriskin omaavalle henkilölle kirjeen, jossa se varoitta riskin nousseen 200:st 220:een.
     Eikä tämä kehitys pysähdy tähän, vaan kohta kaikki ovat tietokannoissa, joista Iso Herra voi heidän aikeitaan ja tekojaan valvoja ja lukea kuin avointa kirjaa. Ajan mittaan me kaikki suhtaudumme jatkuvaan valvontaan kuin toimistotyöntekijä säähän.
     Kun suuret erilaiset ihmisjoukot on pakotettu ankarasti kilpailemaan elintilasta- ja tarvikkeista sekä turvallisesta arjesta, pärjäävät maat voivat joutua hallitsemattoman massapakolaisuuden kohteiksi. Tästä on olemassa jo nyt selviä enteitä kuten Pohjois-Afrikka ja Lähi-itä. Matrixin kaltaisille järjestelmille voi silloin olla kysyntää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *