Sivut

tiistai 23. toukokuuta 2017

2077. Hovioikeus vaatii Finavialta lentomelututkimusta


     Riitta Vainiolle 19.5.HS:ssä (http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005216312.html)  ei voi sanoa kuin muuta pois tai korvastereot ja klassinen päälle ja odottaa hovioikeuden vaatimaa tutkimusta  (http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002672113.html.)
     Kova lentomelu muodostaa tappavan yhdistelmän muun sarastavuuden kanssa http://www.is.fi/terveys/art-2000000667113.html?nomobile=4). Vantaalla asuu kymmeniä tuhansia ihmisiä melualueella, osakeyhtiö Finavian mukaan muutama tuhat.
     Polttoainekulut ovat suurin muuttuva kustannuserä lentoyhtiöille. Tämän takia Finavia käyttää pitkää loivaa vastatuulilähestymistä, koska se voidaan tehdä minimaalisilla moottoritehoilla lentoyhtiön säästäessä kymmeniä tuhansia euroja per lento. Tämä puolestaan lisää kentän kilpailukykyä yhdessä halpojen yölentolupien kanssa. Menetelmä on kuitenkin erittäin meluisa ja laajalle alueelle melua tuottava laskeutumistapa.
     On absurdia, että Finavia mainostaa tällaista liukuvaa lähestymistapaa meluystävällisenä. Sitä se on kilometrin korkeuteen saakka, koska siltä korkeudelta melu ei kuulu. Mutta lähestymisoperaatioissa noin 500 metrin korkeudessa, jolloin kone on vielä 10 kilometrin päässä kentästä, suurin melu syntyy rungon aerodynamiikan muutoksista koneen jarruttaessa siivekkeillä ja kiihdyttäessä moottoreilla. Tämä puolestaan saa aikaan ilmanpaineen muutoksia, jotka tärisyttävät ikkunalaseja ja tärykalvoja. Yölennot saatavat pitää asukkaan jatkuvassa heräämisen ja nukahtamisen välimaastossa kokoyön.
     Finavialla on meluselvityksiä, mutta ne ovat teknisiä selostuksia, miten melukäyrät ovat muuttuneet. Sairastavuuteen niiden kannanotot triviaaleja. Tätä kuvaa mm se. että Finavia on käyttänyt insinöörikonsultteja apunaan meluhaittojen arvioinnissa ympäristölupahakemuksessaan.
     Hallinto-oikeus kuitenkin edellytti tutkimusta 5.9.2013 meluhaittojen vaikutuksesta ihmisten terveyteen (http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002672113.html.) Ilmeisesti se on laadittu juridisin perustein liikesalaisuuden suojassa, koska siitä ei ole kuulunut mitään. Viimeisimmässä ympäristöluvassa edellytetään tutkimuksen myös laadintaa.
     Tutkimuksen laadinnalle on hyvät tietolähteet ja metodikin on olemassa. On suhteellisen helppoa pätevälle tutkimusryhmälle käyttää Kelan rekistereitä melualueen henkilöiden terveys- ja kuolleisuustierojen selvittämiseksi ja soveltaa tuloksia verrokkialueeseen. Tutkimus sopisi myös mainiosti väitöstutkimukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti