Sivut

sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

2071. Sote perustuuu ict systeemiin, jota ei ole

     HS kirjoitti tänään nasevasti: tietojärjestelmä ratkaisee soten (http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005191744.html). Se on karu lause, mutta se sisältää vielä karumman todellisuuden, sillä järjestelmää ei ole vielä olemassa.

    Tässä on mahdoton luetella kaikkia ominaisuuksia ja toimintoja, joita järjestelmän on täytettävä ja pystyttävä tekemään. Kalpea luettelo voidaan kuitenkin esittää.
     Sen on pystyttävä käsiteelmään ja esittämään ajantasaiset potilastiedot oikeaan aikaan, oikeaan paikaan, oikeille henkilöille, oikeassa muodossa. Työvaihekustannuksia ja prosessien eri vaiheita sekä käyttöasteita on voitava seurata ja raportoida sekä tehdä kustannus- ja tarkkailulaskelmia. Tämä kaikki on tehtävä kokonaistasolla ja vuode tasolla.
     Noin kymmenen kertaa laajuudeltaan pienempien ja vaatimustasoltaan helpommien järjestelmien kehittäminen on kestänyt valtiolla vuosikymmeniä, kuten kaupparekisteri-, kiinteistö-, poliisi-, tuomiolauselma-, maanmittaus, väestörekisteri-, tulli-, verojärjestelmien.
     Miten soten tietojärjestelmän luominen tyhjästä nyt voitaisiin tehdä kahdessa vuodessa, kun testaamiseen menee ja kaksi vuotta. Se on mahdotonta.
     Kaupparekisterin kehittäminen kesti 12 vuotta. Se mm osoitti, että toimivalla tietojärjestelmällä sinänsä ole käyttöä, ellei organisaatiosta, henkilöiden toiminnasta ja tietojärjestelmästä muovata kokonaisuutta, jossa työntekijät toimivat motivoituneesti, laadukkaasti ja tehokkaasti etukäteen suunniteltujen tavoitteiden saavuttamiseksi järjestelmää hyväksikäyttäen.
     Kun soppaan vielä lisätään eräiden alueiden juuri hankkimat kalliit järjestelmät kuten Apotti ja Eksoten ict, joudutaan luottamaan toimittajien legendaarisiin vakuutuksiin, että rajapinnat ovat selkeitä ja ne mahdollistavat muiden järjestelmien myöhemmän mukaan kytkemisen. Yleensä lupaukset tehdään rehellisellä mielellä, mutta ne osoittautuvat lopuksi ylimitoitetuiksi.
     Nyt toivo näytetään pantavan ict-alustaan, johon alueiden järjestelmät kytketään, jolloin päästäisiin käsiksi alustatalouden etuihin ja tiedon helppoon siirtämiseen ja käsittelyyn. Näyttää kuitenkin siltä, että Suomen X-road on alkutekijöissään eikä kukaan tiedä, mitä asialle tässä tilanteessa tulisi tehdä. Uusi perustettava yhtiö ei pelasta tilannetta.
     Oli suuri vahinko, kun Holkerin hallitus lopetti VTKK ja sen mukana menetettiin kokemusta valtakunnallisten ict-järjestelmien kehittämisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti