Sivut

sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

2055. Kelan saamattomuuden pitkät jäähyväiset

     Pääministeri Sipilän sanotaan olevan tarkka mies rahoistaan. Valitettavasti tämä piirre ei ole periytynyt hänen poliittiseen toimintaansa kun kyseessä on veronmaksajien rahat. Tämän huomatakseen ei tarvitse edes kaivella rahapotteja, joita hän jakaa maataloudelle, milloin suorana tilojen korjaustukina, milloin verohelpotuksina ja bioenergia vöyhötyksinä.
    
Riittää kun katselee, millaisen kuvan edistämistä Sipilä jatkaa valtion ja kuntien lähes korruptoutuneista toimintatavoista. Fimea on räikeä esimerkki Keskustan hallinnon tehostamistoimenpiteistä (http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005113049.html). Poliittisilla nimityksillä ei tarkoituskaan pyrkiä parempaan hallintoon, vaan etujen jakamiseen ja kaveriporukan palkitsemiseen, tapaus Harkimo (http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005113687.html
).
     Nämä poliittisen johdon käyttäytymiset ja lehmänkauppapäätökset oman puoleen ja jäsenten edun ajamiseksi syövät entisestään virkamiesten motivaatiota kehittää hallintoa tehokkaaksi. Poliitikkojen utopistiset puheet sotella saavutettavista kolmen miljardin säästöistä turruttavat lopullisesti pätevät virkamiehet kaikista omaehtoisista ponnisteluista paremman hallinnon puolesta.  
     Räikein esimerkki palvelu- ja  tehokkuusvaatimukseen vastaamiseen  on Kelan 300 tuhannen hädässä olevien ihmisten jono sosiaaliturvan saamisessa. Päähohtaja Elli Aaltonen kasvot loistaen hymystä ja maneereista ilmoitti a-studiossa, että jono on tervetullut shokki Kelalle. Jono kuulemma hoidetaan maaliskuuna loppuun mennessä. Vastuuministeri Saarikko hymyili vieressä kehuen Kelan ja kuntien toimintaa. Tämä on pöyristyttävää, kun kyseessä on ihmisten hätä.
     Kela on liemessä ilman asiantuntevaa työn ja toimintatapojen uudelleen organisoijia ja pätevää johtoja. Puhujat ja esiintyjät eivät pärjää, koska ruuhka aiheuttaa lisä ruuhkaa ja lisä henkilöt syövät vanhoja.
     Kun vastaava tilanne oli PRH, jossa 100000 yritysilmoitusta oli käsittelemättä yritysten kirkuessa vieressä tehoja, ministeri kutsui moneen kertaan pääjohtajan ja suunnittelupäällikön haukuttavaksi luokseen. Sitä ennen eduskunnan puheenjohtajan oli lähettänyt virastoon uhkauskirjeen ruuhkan lopettamiseksi. Lopuksi valtiovarainministeriö valtuutti suunnittelupäällikön purkamaan ruuhkan tavalla tai toisella. Se purettiin.
     Kun kyseessä on hädän alaiset ja köyhät ihmiset ilman puolestapuhujia, poliitikot hymyssä suin vain kehuvat toisiaan välittämättä ihmisten hädästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti