Sivut

torstai 2. maaliskuuta 2017

2054. Julkisuus ei saa lieventää tuomiota

     Axl Smithin tapauksessa ja Meilahden pyöräsurmassa 2015 oikeus lievensi asianosaisten tuomiota julkisuuden aiheuttaman kohun takia. Eli tuomioistuimen mukaan asianomaiset joutuvat kärsimään ylimääräistä heille epämiellyttävän uutisoinnin takia siinä määrin, että he saivat lievemmän tuomion mitä muutoin olisivat saaneet  (http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005109296.html).
     Tuomion lieventäminen aiheutetun julkisuden takia on kestämätön.
     Ensiksi sen hyötyjä ja vahinkoja on vaikea arvioida. Tavallinen tavis kärsii yhtä paljon epämiellyttävästä huomiosta kuin julkkiskin.
     Toiseksi julkkis on tottunut ja jopa hakeutuu kaikenlaisen julkisuuteen. Niinpä häneltä odotetaan tästä syystä suurempaa kova ahkaisuutta julkisuutta kohtaan kuin normi kaduntallaajalta.
     Kolamanneksi työpaikka voi mennä keneltä tahansa rikokseen syyllistyneeltä ja tuomion saaneelta, ei ainoastaan julkkikselta.
     Neljänneksi kun saatu julkisuus otetaan yhä enemmän tuomion lieventävänä asianhaarana, se mahdollistaa julkkikselle ennen paheksuttavaa tekoaan laskelmoida, että tulee lievä rangaistus julkisen imagon takia.
     Viidenneksi kun julkisuus otetaan huomioon, se on vastoin tuomioistuinten yhdenmukaisen kohtelun periaatetta, mikä oikeus on peruslaissa taattu jokaiselle ihmiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti