Sivut

maanantai 6. helmikuuta 2017

2048. Suomi porhalsi Romanian ohi korruptiota syventävässä kilpailussa

     Hallitus aikoo muuttaa virkamieslakia niin, että virkanimityksistä voi valittaa tuomioistuimeen, muttei kuitenkaan ylimpien virkamiesten nimityksistä (http://www.hs.fi/paivanlehti/04022017/art-2000005074317.html), nimityksistä, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä lainvalmistelun tason ja maan elinvoimaisuuden sekä hallinnon tuottavuuden kannalta. Mediassa poliittiset virkanimitykset ovat jatkuvasti esillä, koska ovat epäoikeudenmukaisia, halventavat yhdenvertaisen kohtelun periaatteita ja suututtavat laajalti kansalaisia.
     Virkanimitys ei voi olla periaatteessa poliittinen, koska virkainstituutio on keskeinen elementti demokraattista neutraalia hallintoa sen edustaessa hallitsijasta riippumatonta rationaalista toimijaa.
     Tässä kohtaa kyynisyys saa väkisinkin vallan. Käytäntö osoittaa, kuinka poliittisista nimityksistä on muodostunut ikävä, mutta tärkeä harmaan alueen normaali keino palkita puolueen sotureita, jotta uusilla olisi intoa tulla kaadereihin mukaan. Ne vahvistavat myös puolueen etujen ajamista virkakoneiston sisällä, mikä saattaa joskus sekasortoon muun puolueettoman virkamieskunnan. Tällainen on selvää korruptiota.
     Nyt hallitus siis uudella lailla takaa, että korruptoitunut poliittinen virka nimitys käytäntö saa jatkua ilman, että nimittäjä joutuu vastuuseen tuomioistuimessa. Se jatkuu juuri siellä, missä se ei saisi jatkua ja kielletään siellä, missä niiden poliittisuudella ei ole niin väliä.   
Romanissa kansa nousi korruption syventämistä vastaan. Maan hallitus luopui lakiesityksestään vapauttaa korruptioista tuomitut (http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005076072.html). Suomi jyrää nyt esityksellään Romania 5-0 korruption jatkamisessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti