Sivut

torstai 26. tammikuuta 2017

2046. Hygge ja sen verinen historia

Leppoistaminen ja hidastaminen kuuluvat tämän päivän ilmiöihin. Kun tähän lisätään mukavuus, kotoisuus ja rentous päädytään hyggemaailmaan.   Anttikoski käsitteli aihetta 26.1 HS:ssä (http://www.hs.fi/hstv/art-2000002938802.html).
    Hygellä on kuitenkin verinen historia. Tanska oli maailman luokan valtio 1600-ja 1700 luvuilla ja pyrki sitä olemaan myös 1800-luvulla ja päättikin valloittaa Preussin. Vuosi1864 oli käänne Tanskan historiassa, kun se hävisi saksalaisille perusteellisesti jättäen taistelutanterelle 10 tuhansia nuorukaisia ja surevia äitejä.
     Tästä eteenpäin maa ymmärsi olla kukkoilematta ja päätti leppoista ja ottaa elämän iisisti. Sota Tanska oli päätepisteessä.
     Alkoi hyggen aikakausi taiteessa, etenkin muotoilussa ja vähän myöhemmin elämäntavassa Kuvaamataitelijat kyllä aluksi surivat menetettyä mahtia ja maalasivat surullisen apaattisia teoksia. Ilme muuttui kuitenkin taiteessa myös iloisen rennoksi ja on jatkunut elämänmuotona tähän päivään saakka.
     Ehkä tämän päivän hyggellä, downshiftauksella on samankaltainen lähtökohta kuin 1800-luvun lopun hyggellä. Nyt vain soditaan elintasosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti