Sivut

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

2036. Eurooppa kohisee

      Euroopan kuohunnassa on hyvä katoa taakse päin, vaikkei siitä muuta opikaan kuin sen, että vaikeita aikoja on ollut aiemminkin. Ensimmäinen maailman sota syttyi militaristisen Saksan keisari Wilhelm II:n ja Itävalta-Unkarin fasistisesta vihanpuuskasta. Hitlerin mielipuolinen hulluus elintilasta johti Euroopan toiseen maailmansotaan ja katastrofiin.
     Kummankin sodan takana jylläsi nationalismi ja fasismi. Feodaaliset ja kruunuistuinten voimat purskahtivat ulos jättäen jälkeensä elinoloistaan kipuilevat valtiot, jolle luotiin rajat  Jaltan sopimuksessa 1945. Rautaesirippu pystytettiin ja Berliini jaettiin.
     Eurooppa ei ole joutunut totaalisen sodan kurimukseen sen jälkeen, vaikka NL teki interventiot Unkariin ja Tsekkoslovakiaan ja piiritti panssareilla Berliinin yönä, jolloin sinne rakennettiin muuri 1961. Nyt Balkanin kuohunta 1990-luvulla pystyttiin pitämään paikallisena. NL:n 1990-luvun sortuminen ei edustaa koko järjestelmän vaan 1,5 miljoonan henkilön nomenklaturan romahtamista. Se oli niin täydellinen, että valtio vain hajosi ilman vastavoimia kuin keväinen jää.
     13.12 HS:ssä Sailas artikkelissaan ”Liberaalin demokratian alamäki jyrkkenee” http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005004248.html varoittaa nationalismista. Tämä on suuri uhka, mutta suurempi vaaran tekijä on Venäjän nykytila. Putin pelkää mielenosoituksia kuin myrkkyä. Hän haukkui mellakoitsijoita 2011 varkaiksi ja huumehörhöiksi. Vasta homoiksi solvaaminen sai mellakat taantumaan (Masha Gessen https://areena.yle.fi/1-3518013). Gessen pitää Venäjän toista romahdusta varmana. Ikävää vain on, että emme tiedä mitään nykyeliitin rakenteista (Gessen). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti