Sivut

perjantai 18. marraskuuta 2016

2034. Trumpin vaalipropaganda vertautuu Saksan kolmannen valtakunnan kansleriehdokkaan vaalipuheisiin 1933

     Ensimmäisen maailmansodan jälkeen koko Eurooppa oli kaaoksessa, mutta eniten Saksa. Ei juuri paljon vähemmälle jääneet Puola, Baltia ja Balkan. Osa sodasta palanneista sotilaista oli hukassa etsien sotia sodittaviksi. Ihmisillä ei ollut ruokaa, ei työpaikkaa, ei arvostusta, ei elämän kiinnekohtia ja tarkoitusta. Ne jotka hakeutuvat nilkuttaen sukulaistensa jalkoihin, heitä usein kohdeltiin pois työntäen ja julmasti. Saksa oli täynnä toivottomia ihmisiä, jotka vaativat työtä, toimeentuloa ja kunnioitusta.
     Vuonna 1945 liittoutuneet, lähinnä yhdysvaltalaiset, pidättivät 40000 natsi puolueen jäsentä. He joutuivat vastaamaan 131 kodan kysymyslistaan ja osaa heistä haastateltiin. Tämä lisäksi Nurnbergin oikeudenkäynnin materiaali tarjosi valtavan tietolähteen, miksi ja miten natsit nousivat valtaan, millaisia he olivat ja miten kolmas valtakunta toimi. (Canal Digital History doc 2: Last days of Natzies 16.11.2016)
     Hitler vastasi miljoonien arvokkuutensa ja minuutensa menettäneiden huutoon. Hän uhosi tekevänsä Saksan taas suureksi ja kumoavansa Versaillesin kunniattoman sopimuksen. Hän lupasi kaikilla töitä, maan vain saksalaisille ja karkottaa eri rotuiset maasta.
     Kun hän puhui ennen valtakunnan kanslerin vaaleja tammikuussa 1933, hän odotutti kuulijoita viisi minuuttia ennen nousemistaan puhujakorokkeelle. Saavuttuaan seisomaan puhepöydän kulman taakse, hän käsi pöytään tukeutuen keskittyi kaksi minuuttia hiiren hiljaisuudessa. Hillityn käheästi alkanut puhe huipentui hillittömäksi raivoksi, minkä jälkeen kuulujat vaipuivat hurmokseen ja ekstaasiin. Hänet valittiin.
     Amerikkalaisia tutkijaupseereita hymyilytti leveästi kuunnellessaan vuonna1945 näitä puheita nauhalta. ”Meillä Amerikassa ei koskaan menisi tuollainen soopa läpi.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti