Sivut

lauantai 10. syyskuuta 2016

2017. Taide ei sovi Soinille

      Useat valtaa pitävät ovat mobilisoineet taiteen lujittamaan pyrkimyksiään ja imperiumiaan. Malevitsin Musta neliö-taulu sisälsi peitellyn radikaalin kehotuksen viedä 1920-luvulla sosialistista realismia eteenpäin Lenin ja Stalinin viitoittamalla tiellä. Rodtsenko meni vielä pitemmälle lisäämällä omaan mustaan tauluunsa pieniä kirjavia pilkkuja kuvaamaan yhteiskunnan kehittämisvimmaa.
     Vaikkei sote-porukoiden toimenkuviin kuulukaan ihmiskunnan tulevaisuuden suunnittelu, jotain yhteistä niillä on mainituille kuvataitelijoille. Musta neliö-taulu avasi ylimieleisesti idean maailman uudelle yhteiskuntajärjestykselle ja Rodtsenkon täplätaulu huomattuaan tie kivisyyden, tyytyi heittelemään tulevaisuuden kartalleen vain kirjavia leipiä.
     Analogia on ilmeinen Lipposen hallituksen ja Sipilän hallituksien välillä. Sote kruunaa analogiaan täydellisesti.
     Enää ei ole juuri kenelläkään voimia analysoida soten etenemistä. Ainoastaan muutamia näykkäisyjä voi tehdä.
     Esitetty yhtiöittämismalli ei sovi terveydenhoitoon, koska ala ei saa olla bisnesvetoinen. Tämä sen takia, että terveydenhoito ei ole palveluala, vaan siinä keskeistä on ennalta ehkäisy ja pitkäaikaiset vaikuttavuustekijät, joihin yhtiömalli ei sovi. Kannattaa käydä Yhdysvalloissa tutustumassa, miten yhtiöittämismalli siellä pelaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti