Sivut

perjantai 9. syyskuuta 2016

2016. Terveydenhoito ei ole palveluala -Yle A-studio eilen

     Suomen kansalle on masinoitu amerikkalais-venäläistyylistä propaganda, millaisen yhteiskunnan pitää olla. Suomessa tätä työtä tekee nyt ministeri Rehula, joka kiertää puhumassa pitkin maakuntia maakuntamallin ja soten autuutta.
     Kokoomuksen ryhmän johtaja Kalle Jokinen räväytti A-studiossa ensi sanoikseen, että kaiken petusta sotessa on valinnan vapaus ja toiminnan läpinäkyvyys.  Nämä takaisivat laadun ja kustannustehokkuuden, koska potilas äänestää jaloillaan karkuun huonoa laatua ja palvelujen kustannustiedot olisivat julkisia.
     Tämä Kokoomuksen ja Keskustan propaganda on yhtä julmaa ja kovaa kuin republikaanien obamacaressa, mistä saatiin esimakua (http://areena.yle.fi/1-2393314). Tosiasiat eivät paina mitään. Omabacare kaatui konsulttien keksimään hokemaan valtion terveydenhoitokaappaus.
     Terveyden hoitoon ei sovi bisnesmalli, sillä tärkeintä ei ole valinnan vapaus, vaan laatu ja ennaltaehkäisy. Ennaltaehkäisy jopa on ristiriidassa bisnesmallin voitontavoittelun kanssa. Laadun tärkein mittari on toiminnan vaikuttavuus, jotka ilmenevät vuosien päästä. Potilaalla ei ole mitään mahdollisuutta arvioida laatua kuin vastaanoton ystävällisyydellä, empaattisuudella ja kivuttomuudella, jotka ovat aivan sivuseikkoja vaikuttavuuden kannalta.
     Terveydenhoito ei siis ole palveluala, siinä ei pelitä profit motive, sen keskeinen laatutekijä on vaikuttavuus eikä asiakastyytyväisyys. Siksi se on ennen kaikkea investointiala, joka valtakunnan tasolla vaatii keskitettyä ohjausta ja tulosten pitkäjänteistä arviointia ja evaluointia. Muita laatutekijöitä ovat oikea-aikaisuus, tasa-arvo, turvallisuus ja tehokkuus

Jokisen perään kuuluttama avoimuus piiloutuu osakeyhtiöiden kätköihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti