Sivut

sunnuntai 21. elokuuta 2016

1998. Karamazovin veljekset pelialan takapiruina

     Tarkemmin sanottuna peräsimessä pitäisi istua Dostojevski. Hän käytti häikäisevää mielikuvitustaan luodessaan veljesten hahmot ja oli myös itse kasinomiehiä, pelasi ja hävisi.
     Veljesten elämä kuvaa ajatonta ihmissuhdepeliä ja samalla tarunhohtoista aromaisemaa, kesällä ja talvella.
     Tolstoin Sota ja rauha romaani jo nimenä lietsoo mielikuvituksen liikkeelle, miltä sota näyttää. Se voisi melkein toimia tykistön kenttäohjesääntönä sotatieteen alkeiskoulussa. Moskovan palo ja Napoleon katselemassa sitä ratsunsa on yksi historian pysäytyskuva.
     Samaan ihmiskunnan kirjasarjaan kuuluvat useat uskonnolliset kirjat, kuten raamattu.
     Ei näistä kirjoista mitään hyllyistä repäistävää pelialalle ole. Ne kuitenkin tonkivat ihmiskunnan sisimpiä tuntoja ja tapoja kestävällä ja läpileikkaavilla tavoilla, sykähdyttäen miljardeja ihmisiä ympäri maailmaa eri aikoina.
     Tätä sarjaa lukeminen saa mielikuvituksen kotkan selkään. Tällaista maailman eri kulttuurien mosaiikkia peliala ehkä tarvitsee tuekseen.
     Talouselämässä oli vuosi siiten on juttu,  miten Rovio on poikinut uusia alan yrityksiä Suomeen.  Eri asia on riittääkö kiireisten nuorten ihmisten aika ja kärsivällisyys tähän epävarmaan tiedon hankintaan. Ehkä tutustumien sarjan teoksiin ainakin virkistää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti