Sivut

maanantai 8. elokuuta 2016

1985. Vallan käyttö ja asiantuntijoiden johtaminen


      Johtajana on yleensä pidetty henkilöä, joka on siellä ylhäällä. No ei aina. Taksikuskit saattavat pitää luonnollisena, että johtaja on taksimies, siis asiantuntija, muttei välttämättä auktoriteetti johtaja. Homma hoituu lähes itsestään, pyörillä.
     Mitä jos työntekijät ovat korkeasti koulutettuja, mutta auktoriteetti väijyy takana? Toiminta voi hoitua mutkattomasti, mutta tulosta ei välttämättä synny. Oululaisen Nokian entisen insinöörin kertoman mukaan ryhmä teki viiden kuukauden aikana kolme eri älypuhelin sovellutusta, viimeisimmän heikolla innolla. Minkäänlaista palautetta ei koskaan saatu. Puhumaton auktoriteetti istui yläkerrassa.
    Oululaisen ryhmässä työntekijöiden työpanokset olivat sinänsä hyvin koordinoitu toisiinsa, mutta visio puuttui. Kun on visio, riidat riidellään, mutta tiellä pysytään.
     Esimiehen tärkein tehtävä on huolehtia tavoitteen asettamisesta ja sen seurannasta. Se miten hän tavoitteen asettaa, on oma tieteen lajinsa. Yleensä tähän prosessiin on syytä ottaa mukaan yksikön asiantuntijoita.
     Tässä yhteydessä sanaa auktoriteetti on syytä kavahtaa, auktoriteetti johtamassa asiantuntijoita. Miten se voi onnistua? Tuloksen tekemisen paineet ovat kuitenkin johtamassa siihen, että yhä suuremmassa määrin kutsutaan niin sanottuja auktoriteetteja johtamaan asiantuntijaryhmää, hyviä auktoriteetteja.
     Auktoriteeteista on lyhyt matka vallan väärin käyttäjiin. Aihetta pohti ansiokkaasti Helena Åhman HS:ssa 6.8. (https://www.hs.fi/ura/a1470367778879).
     Vallan väärin käytön mahdollisuutta vähentää huomattavasti, jos henkilö on sinut itsensä ja sen kokonaisuuden kanssa, jota hän johtaa. Jos homma tuntuu liian kuormittavalta ja vaikealta, johtajan ei tule hakeutua sellaiseen johtamisympäristöön ja -tehtäviin. Se sijaan, jos hän rehellisesti tuntee pätevyytensä riittävän ja on innostuneen rauhallinen siitä, mitä tuleman pitää, hän saattaa olla hyvä vallan käyttäjä, siis myös auktoriteetti.
     Pelkkä vallan käyttö luo ilman modernia osallistuvaa ja kommunikoivaa johtamista otollisen maaperän auktoriteettikammon leviämiselle koko yritykseen. Tällöin menestymisen eväät ovat vähissä ja ne tulee syödyksi nopeasti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti