Sivut

keskiviikko 3. elokuuta 2016

1982. Venäjän konsultaatiopyyntö Natomaille sekä Suomelle ja Ruotsille Moskovaan

     Putinin ja S Niinistön kesäinen tapaaminen Kultarannassa johti jo paikaan päällä tuloksiin Putinin hyväksyessä Niinistön ehdotuksen selvittää transpondereiden käyttöä. Putin huomautti, ettei kysymys koske vain Venäjän lentokoneita, vaan myös Natomaat ovat ottaneet transpondereitaan pois päältä lentäessään Itämerellä. Kokoukseen on kutsuttu Natomaat sekä Suomi ja Ruotsi Suomi.
    Alkuviikosta Venäjä on esittänyt konsultaatiota transpondereista ja sotilaallisten toimien vilkastumisesta Itämerenalueella laajemminkin Venäjästä Länteen.
     Baltian maat ovat syystä säikähtäneet, mille Trumpin lausunnot ovat antaneet katetta hänen uhatessa lopettaa Natoavut, maille, jotka eivät riittävästi panosta Naton omaan osuutensa verran.
     Puolustusministeriön sotilaspoliittisen osaston ylijohtaja Janne Kuusela ei pitänyt konsultaatiota tavattoman, mutta myönsi, ettei sellaisia aiemmin ei juuri järjestetty näin suurille ja arvovaltaisille maille ja liittoutumalle aiemmin.
     Talvi- ja jatkosodasta sekä Lapin sodista meidän muistot konsultaatioista voisivat olla paremmatkin.  Ymmärrämme Baltian maiden huolestumisen.
     Virallista kutsua emme ole saaneet epävirallisten tietojen mukaan kuitenkin kyseessä olisi asiantuntijoiden tapaaminen, mikä huomattavasti laskee arvovaltatappion riskiä. Se voidaan tarvittaessa kuitata vain asiantuntijoiden ymmärtämättömyytenä poliittisiin realiteetteihin.
     Asiantuntijataso siis luo kuitenkin maaperään monensuuntaiselle ja jopa innovatiivisille keskusteluille. Jos nyt ei saada aikaan mitään ratkaisuja, saatiinpa aikaan hyödyllisiä mielipidevaihtoja, jotka myöhemmin voivat hyvinkin johtaa tuloksiin.
     Suomelle on tarjottu Venäjän kanssa kahdenkeskisiä neuvotteluja, joita Suomen pitää hyödyntää.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti