Siirry pääsisältöön


1975. Vihreiden nykyinen gallupkannatus ei ole pysyvää

Viimeisimmät HS-Gallupin 23.7 mukaan Vihreiden kannatus näyttäisi pysyvän 13 prosentin tasolla. Lähempi tarkastelu osoittaa, että näin ei tule jatkumaan, vaan nyt on saavutettu kannatuksen suurin taso.
     Keskustan kannatus perustuu maa- ja metsätalous tuottajien varaan. Tämä ryhmä on pysyvää Keskustan äänestäjä joukkoa, jossa myös kannatus on luonnollisista syistä periytyvää tilojen siirtyessä seuraaville uusille sukupoville ja ideologia niiden mukana. Maaseutu on kokonaisuudessaan hitaasti muuttuvaa ja säilyttäen maaseutumaisen ilmeensä ja identiteettinsä vuosikymmeniksi. Tästä syystä osan maaseudulla asuvista äänestäessä Keskustaa tämän asumismiljöön luonteensa takia.
     Kokoomuksen suurin äänestäjäkunta löytyy yrittäjistä ja ylimmän luokan edustajista. Tämä ryhmä arvoineen ja koulutustaustoineen tarjoaa erinomaisen kasvualustan ja rekrytointiperustan Kokoomuksen kannatuksen jatkuvuudelle. Vaikka korkean koulutuksen mukanaan tuoma sosiaalinen kiero ylös päin on vaimentunut, se kuitenkin jatkuvasti tuo uusia äänestäjiä Kokoomukselle.
     Demareilla äänestäjäkenttä kolmesta suuresta on isoimman muutoksen kohteena. Kuitenkin puolueen perusta tehdas- ja fyysisen työn työntekijät säilyvät.  Kaikkea ei voida robotisoida käsien varaan perustuvan työn mieluimmin kasvaessa kuin vähetessä. Demareita auttaa sosiaalisen kierron tyrehtyminen.  Joku voisi sanoa, että kun olet kerran syntynyt tähän luokkaan, niin siinä pysyt. Demarit tekivät virhearvion valitessaan Rinteen puheenjohtajaksi.  Hänellä on vahva ay tausta ja hänet jossain demaripiireissä leimataan kiusallisen laajasti viiksi kymppisten äijien puolesta puhujaksi. Vaikkei näin ei olisikaan, leima säilyy. Hän on keskinkertainen puhuja, mutta se ei riitä puheenjohtajalle.
     Kristilliset ja RKP ovat kannatukseltaan kuin kallio. Sieltä ei juuri tipu jos ei sinne kiivetäkään. Ne ovat vakio viiden prosentin ryhmiä.
     Perussuomalaiset ovat kuin vanhan isännän haitari, venyy ja rusahtelee. Se on kaikista puolueista suhdanneherkin. Jos ympäristö on normaali muuttuvainen, puolueesta virta käy jonkin verran Demareihin. Sillä on kuitenkin takataskussaan kaksi yllätyskorttia: EU:n kriisin ja pakolaisongelman syvenemiset.  Jos nämä toteutuvat, ne rokottavat Demareita ja Vasemmisto Liittoa, eivät Keskustaa ja Kokoomusta.
     Vasemmistoliitto on sitkeä kummajainen.  Sen kannatuksen pysyvyyttä on vaikea perustella muulla kuin historialla. Toki se on viimevuosia houkutellut aiemmin siihen kuulumattomia ryhmiä kuten opiskelijoita ja luonnonsuojelijoita. Vahva traditio ja isien ideologia pitävät puolueet 8-10 prosentin kannatuksessa, muttei pitkän päälle.
     Vihreän Liiton kannatus on eniten riippuvainen muiden puolueiden kannatusten muutoksista, ei omasta politiikasta ja tekemisestä. Luonnonsuojelu ja perhepolitiikka ovat liian suosittuja myös muidenkin puolueiden ohjelmissa. Puolueen energiapoliittiset linjaukset eivät ole uskottavia. Omaa itsenäistä ydinideologiaa, jossa muut puolueet ei juuri ole osallisena tai kiinnostuneita, ei ole.
     Tämä tekee puolueen kannatuksesta liian haavoittuvaisen ja muiden puolueiden kannatuksesta riippuvaisen.  Nyt saavutettu korkea gallupkannatus voidaan laskea hyvin Ville Niinistön ansioksi. Hänen joutuessa puolueen sääntöjen takia luopumaan tehtävästään, kannatus laskee muutaman prosenttiyksikön, mikä merkitsee paluutta pysyvää paluuta 10 prosentin puolueeksi äänestäjäkunnan itsenäisen reaalipolitiikan heiveröisyyden takia kolmeen suuren varattuna.
     Perussuomalaisia vaivaa sama vika, mutta Perussuomalaisten ja Vihreiden välinen äänestäjien siirtymä on olematonta, joten näiden kahden puolueiden kannatuksen muutokset eivät vaikuta toistensa kannatukseen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *