Sivut

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

1971. Jäätynyt Brexit

     Brexitin merkitystä Britannialle arvioitaessa kannattaa muistaa, että maalla on imperiumin ajoistaan lähtien kokemusta ja osaamista neuvotella itsensä ulos vaikeista tilantesta uudelle pitävälle tasolle. Alku on mennyt täysin Britannian käsikirjoituksen mukaan maan ilmoittaessa verkkaisesta aikataulusta eron toteuttamiseksi. Vaikka EU-johto vaati nopeaa eroprosessia ja kauppasuhteiden nykytasolla pitämistä sekä kakkien neljän vapauden säilyttämistä, Britannia on onnistunut hiljaisella passivisuudellaan jäädyttämään prosessia. Kumpikin osapuoli onkin ajautumassa tilanteeseen, jossa  EU- johtajat silloin tällöin lausuvat Britannialle vaatimuksia Britannian kommentoidessa niitä, jos katsovat aiheellisiksi. On päädytty jäätyneeseen Brext-tilanteeseen.
     Tästä on monia merkkejä. Heti kansanäänestyksen jälkeen pj Juncker ihmetteli brittiedustajille, mitä te täällä parlamentissa vielä istutte. Sama toistui EU- ja brittivirkamiesten välillä. Nyt vähitellen kaikki on sulautumassa  taas suureen yhteiseen uomaan brexit raksuttaessa  sillä jossain takamaastossa.
     Norjan malli on useasti mainittu Britannian EU-korvikkeena. Tämä on vain huitaisu sinne päin. EU:n asiantuntijoista toistaiseksi kukaan ei esittänyt yksityiskohtaista analyysia, miten Norjan malli tähän tarkoitukseen soveltuisi. Ja ilmeisesti ei tule esittämäänkään, koska se voisi sopia niin hyvin, että EU olisi kohta vain historiaa.
     Tähän kulminoituukin EU:n neuvottelut brexitistä. Miten EU onnistuu neuvotteluissa niin, että se pystyy hyödyntämään Euroopan toiseksi suurinta talousmahtia Britannia ja samalla tekemään ehdoista niin huonot, että ne eivät innosta muita maita eroamaan EU:sta?
     Tämä on neuvotteluprosessin vaikein osio. Ja tästä syytä syystä aika on tässäkin rahaa, jolla kumpikin osapuoli voi maksaa eroehtojen aiheuttamat menetykset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti