Siirry pääsisältöön


1966. Kansanvälisen terrorismin vääjäämätön lisääntyminen pakottaa länsimaat koventamaan otteittaan ja rikosoikeusjärjestelmiään

     Nyt kun taas kerran on tapahtunut raukkamainen terrori-isku Nizzassa, ei voi tuomita kansalaisia, jotka vaativat äärimmäisiä rangaistuksia terroristeille. Kiivaimmat kovien keinojen käyttöönoton puolesta ovat puhuneet äärikansallismieliset, jotka vaativat terroristien perheen sukulaisten likvidointia. Tämä on yhtä pöyristyttävää kuin itse terrorismi. Jos näin teemme palaamme Kolmannen Valtakunnan Hitlerin ja hänen rikostoveriensa aikakauteen.
     Meidän on yritettävä hillitä itsemme mahdollisimman vähä vihaa osoittaviksi ja tunteviksi. Se on vaikeaa. Tämä olisi tärkeä signaali terroristeille siitä, että emme ratkaise kysymystä vihan sokaisema, vaan punniten ja harkiten eri vaihtoehtoja.
     Kansavälisen yhteistyön merkittävä tehostaminen nykyisestään on avainasemassa terrorismin kitkemisessä. Tässä on käytettävä juuri nyt huonossa huudossa olevaa profilointia huomattavasti nykyistä suuremmassa laajuudessa ja yhteistyössä muiden maiden kanssa, jopa ääritapauksissa pakollinen sijainnin ilmoittava jalkapanta on sallittava.
     Kunkin maan tulisi tarkistaa rikosoikeudellinen järjestelmänsä, koska terrorismi voi kasvaa uhaltaan ja pelotusvaikutukseltaan ydinsodan mittoihin. Kun islamilaiset maat alkavat vaatia samaa vaikutusvaltaa maailmanpolitiikassa ja luonnonvaroja tasavertaisesti Lännen kanssa muiden vääryyttä kokeneiden vähemmistöryhmien tukemana, maiden rikosoikeudelliset järjestelmät pitää olla kunnossa. Tämä on tietenkin takaperoinen lähestymistapa. Ensihän pitäisi tietenkin korjata vääryyksiltä tuntuvat  epäkohdat, mutta niiden korjaamien on tunnetusti niin vuosisataista ja vaikeaa, että tarvitaan ”varajärjestelmä”.
     Karkeasti ilmaistuna kunkin maan rangaistusjärjestelmä ja tuomiot ovat seurausta maan historiasta, väestökehityksestä ja – sosiaalipolitiikasta, talousjärjestelmästä ja sen aiheuttamasta sosiaalisesta tilasta. mutta tähän pitää nyt tuoda globaalin terrorismin vaatimat lisäykset.
     Yhdysvalloissa voivat Euroopan mallien mukaiset terrori-iskut toistua useita keroja. On oikeastaan hämmästyttävä, miksei näin ole käynyt 11.11.2001 jälkeen. Yhdysvallat on ilman uusia iskujakin tilassa, jossa maan on pakko käytännössä pitää loppuikänsä noin 1,7 miljoona ihmistä vankiloissa ja noin 2 miljoona määräaikaisessa ehdonalaisvalvonnassa. Syy tähän on se, että tällä tavoin pyritään estämään sen ihmisryhmän kasvamisen liian suureksi, josta ensikertaiset vangit tulevat vankiloihin.

Laajenevan terrorismin pelko pakottanee Yhdysvallat kiristämään rikosoikeusjärjestelmäänsä entisestään, mihin Trump on kyllä valmis tullessaan valituksi.
     Jos rangaistukset olisivat lyhyitä, kaduilla olisi kymmeniä miljoonia ihmisiä, jotka voisivat syyllistyä millä hetkellä tahansa vakaviin rikoksiin.
     Yksinkertaistaen rikosoikeusjärjestelmä on yhteiskunnan säätelymekanismi, jolla se yrittää pitää tasapainossa siedettävyyden rajoissa olevaa rikollisuuttaan ja harjoittamansa kriminaali politiikkaa. Nyt monen maan rikosoikeusjärjestelmään kohdistuu ensimmäistä kertaa maiden ulkopuolelta arvaamattomat ja ennen kuulumattomat kiristämisvaateet. Yleensä Euroopan maat on saanut kehittää rikosoikeuttaan ja sen järjestelmiä kotikutoisista lähtökohdista.
     Suomi ja muut pohjoismaat ovat kehittyneet tasolle, jossa lievällä kriminaalipolitiikalla päästään suhteellisen alhaiselle rikollisuustasolle. Tämä saattaa olla muuttumassa.
     On huomattava, että pitkät rangaistukset eivät vähennä uusintarikollisuutta. Päinvastoin henkilön joutuessa vankilaan hän 60-70 prosentin todennäköisyydellä joutuu sinne toisen kerran. Tästä eteenpäin todennäköisyys vain kasvaa. Nyt voi kuitenkin olla tilanne, jossa tätä periaatetta saatetaan joutua tarkistamaan


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *