Sivut

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

1962. Johtajan vaikeudet – kokemattomuuden ongelmat

     Harva pystyy toimimaan johtajana uskottavasti ilman näyttöjä. Se voi hetken onnistua, mutta bluffit paljastuvat. Näyttöjä ei ole taas ilman kokemusta. Tässä on nuoren johtajan dilemma. Ratkaisuna tähän on tuttu ja turvallinen portaittain uralla eteneminen, ei tiikerin loikat.
     Rutkasti keski-iän ylittäneellä henkilöllä on kokemusta siitä, miltä asiat näyttävät nuoren ja vanhemman ihmisen näkökulmasta. Nuorella ei tienkään ole kokemusta kuin oman elämänsä mitalla. Kokemus on siitä pulmallinen, ettei sitä voi saada lukemalla kuten tietoa.
     Tästä myös seuraa, että kokemattomuuden suuri ongelma tietämisen vähyyden lisäksi on aikakäsityksen vinoutuma. Tämä näkyy muiden muassa siinä, että kehittämistyön aikajänne ja muutosten viemä aika arvioidaan liian optimistisesti. Tehdään hätiköityjä toimenpiteitä, otetaan harkitsemattomia kannanottoja ja annetaan kiireisiä lausuntoja.
     Uskottavuudella on arvaamattoman suuri merkitys johtajan työn onnistumiselle. Se on taikaprisma, jonka läpi johtajan kyvyt heijastuvat muiden arvioitaviksi. Se ei ole objektiivinen eikä se kerro miten asiat ovat, vaan miltä ne näyttävät.
     Jos ei ole riittävästi kokemusta tehtävistä, asiat eivät ainoastaan ole huonosti, vaan ne myös alkavat näyttää huonoilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti