Sivut

lauantai 2. heinäkuuta 2016

1947. Jos haluat naurattaa jumalaa, kerro hänelle suunnitelmistasi

     Tämä vanha meksikolainen sanonta pätee monen elämän vaiheeseen, ainakin monijäsenisen perheen pyörittämiseen. Mutta pätee se myös hallituksen johtamisessa. Joka tapauksessa kokemuksen uskotaan olevan valttia missä tahansa tilanteessa. Se ei valitettavasti pidä aina paikkaansa, etenkin oudossa ympäristössä. Päinvastoin siitä voi olla jopa haittaa, koska silloin saatetaan soveltaa vääriä keinoja ja ratkaisuja.
    Se tiedettiin jo etukäteen, että hallituksen työ ei tule olemaan yksikertaista eikä vaivatonta, vaikka hallitusohjelman laadinnan näennäinen helppous saattoi antaa tällaisen vaikutelman.
     Juha Sipilä onkin siirtänyt melko mutkattomasti pienyrityksen johtamisoppeja julkishallinnon johtamiseen. Loikka on melkoinen. Tällaiseen loikkaan liittyy aina horisonttiharha. Tässä tapauksessa harha on se, että poliittinen johtaminen näennäisistä yhteneväisyyksistään yrityksen johtamisen kanssa, on  kompromissien tekoa muistuttaen näin perheen toimintojen suunnittelua.
     Sipilän kokemattomuudesta johtuen hallitusohjelman laadinnassa ei päässyt vaikuttamaan se näkökulma, että hallitustason strategiat ovat riippuvaisia ja sidoksissa yhteiskunnan monista eri valtakeskuksista ja edunvalvontaryhmistä kuten työmarkkinaosaspuolista, kansalaisjärjestöistä, asiantuntijaorganisaatioista, yleisestä mielipiteestä, jne, Näillä kullakin on omat ainut laatuisensa logiikkansa toimia ja tapansa reagoida ympäristöön.
     Sipiä saattaa jälkeen päin jumalan kanssa hymyillä muistellessaan, kuinka hän yritti väkisin viedä pakkolait läpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti