Siirry pääsisältöön


1848. Kommunistivaihe oli Venäjän historiassa poikkeustila

      Venäjällä on tuskainen historia kaikkien muiden suurmaiden tapaan. Selvittyään mongolien alistuksesta Iivana Julma nimestään huolimatta yhdisti kansaa valtavana apunaan ortodoksien kirkko ja sen synkät varjottomat ikonikuvat, joita suutelemalla kansa koki Jumalan ja Jumalan pojan jokapäiväisen läsnäolon. Venäjä- imperiumin kuten Yhdysvaltin strategiaan on aina kuulunut laajentamispolitiikka kaikkiin mahdollisiin suuntiin.

      Venäjällä tunnetaan Pyhän Viisauden Kirkon tarina Kiovan Rus:sta. Siihen kiteytyi ruhtinas Vladimirin aloittama työ vanhojen slaavilaisten pakanauskontojen korvaaminen ortodoksisuudella 1000-luvun alussa. Ruhtinas halusi muodostaa Kiovaan toisen Bysantin Konstanttinopolin rinnalle. Venäjän suurvalta-aseman perusta juontuukin ikivanhan Ukrainan henkisestä perinnöstä. Vanhan sanonnan mukaa Moskova on Venäjän sydän, Pietari sielu ja Kiova äiti.

     Tämä ei voi olla vaikuttamatta venäläiseen poliittiseen retoriikkaan ja tekoihin Ukraina-kysymyksessä. On vaikeaa tietää, missä määrin Ukraina myytti on saanut tilaa Putinin ajatuksissa hänen suhtautumisessaan Ukrainan lähentymisessä länteen.

     Pietari Suuri aloitti uudistuspolitiikan, jonka käsittämättömien eri vaiheiden ja prosessien tuloksena Venäjä koki olevansa Yhdysvaltin veroinen suurvalta, toisen maailmansodan jälkeen. Neuvostoliiton jälkeisestä romahduksesta Venäjä ei enää halua puhua mitään, vaan toimii edelleen kaikkiin mahdollisiin suuniin laajentumisstrategiansa mukaisesti. Pohjoismanner, Abhasia, Georgia, Moldova, Ukraina, Afganistan, Tanstrista  ja Krim ovat kaikki listalla mukana.     

     Tätä taustaa vasten tuntuu houkuttelevalta pohtia, missä määrin Venäjä on saavuttanut tavoitteensa Ukraina-operaatiossa ja millaiset ovat hyödyt verrattuna haittoihin, kun kumpikaan osapuoli ei halua erityisemmin muistella toistensa arvoja ja historiaa. Nyt vaakakuppi näytti kallistuvan haittojen puolelle. Vaikka Venäjää juuri nyt harmittaa valtavasti, ettei se ole lännen merialueilla sellainen sotaheraa kuin Britannia ja Yhdysvallat, sen on sotakalustonsa ja huoltoreittiensä lyhyyden takia hyvissä asemissa laajentumispolitiikassaan mukaan lukien Ukraina-kysymys. Sen kanssa Venäjä ei pidä mitään kiirettä.

     Se häärii nyt kaikin keinoin naapurinaan olevan kolmannen suurvallan EU:n heikentämiseksi. Vanha totuus, että sattuma ohjaa kaikkea näyttää pitävän tässä hyvin paikkansa. USA hyökkäsi Irakiin, jonka sekasorron seurauksena synti Isis ja Syyria joutui sisällissotaan. Media näyttää suorasukaisesti, kuinka Venäjä YK:n kyseenalaisella mandaatilla pommittaa tarkoituksellisesti Turkin sisäpolitiikka apunaan Lähi-idän alueita mahdollisimman suuren pakolaisvirran saamiskesi Turkin ja Kreikan kautta Eurooppaan.

     Venäjän suurvaltastrategiassa ei ole mitään uutta. Tsaarien aikoihin sitä pitivät pystyssä sen ajan mediavalta ortodoksinen kirkko rituaaleineen ja taivallisia näkyjä loihtelevine ikoneineen sekä suurvaltaeetos, nyt cyberpropaganda ja -sota yhdistettynä mahtipontisen voittamattomaan isänmaalisuuteen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *