Siirry pääsisältöön


1828. Miksi Ranskaa heikottaa

      Miksi Ranska on Saksan ja Britannian apupyörä tässä EU:n voimakolmiossa.  Tämän näkyy selvästi Ranskan todellisen vaikuttajarooli ohuutena EU-pöydissä.  BTK, väkimäärä ja raaka-aineet eivät kolmatta sijaa EU-maiden mahtikolmikossa selitä.  Maan strateginen sijaintikaan ei ole sen kumppaneita kummempi. Hyviä satamakaupunkeja on näillä mailla runsaasti ja merelle pääsy on vaivatonta.

     Tosin teollisen vallankumouksen ydin oli pitkään Englannissa,  jossa mm. höyrykone pantiin todella töihin kaivoksissa hiilen saannin helpottuessa valtavasti, jolloin maan teollisuus pöhähti käyntiin. Näin jälkeen päin ajatellen Henrik VIII:n maalleen värkkäämää ja hänen naimapuuhiaan edistävä anglikaaninen kirkko sopii brittiluonteelle mainiosti.

     Ranskalaiset sanovat tälle Englannin kukkoilulle, että heidän vallankumouksesta 1790-luvulla lähti käytiin valistuksen aalto, jonka yhtenä helmenä on Yhdysvaltain perusalain pohjateksti. Vakuuttavampaa yksittäistä argumenttia  Ranskan hengen voiman puolesta saa etsiä. Maalaustaide on Ranskan valtti. Sitä ei horjuta Britannian yksi W. Turner. Katolilaisuus on muodostanut hyvän kumppanin ranskalaiselle vapaudelle, veljeydelle ja tasa-arvolle.

     Saksa on ollut Otto von Bismarck päiviltä lähtein Euroopan mahtimaa. Sen menestykseen liitetään usein sanat työteliäs, säntillinen ja kurinalainen. Hyviä ominaisuuksia luterilaisuuden rinnalla.

     Kun etsitään syitä Ranskan suhteelliselle heikkoudelle kolmikossa, niitä on vaikeaa löytää satojen-vuosien historiasta, vaan pitää katsoa lähihistoriaa.

     Kullakin maalla on monipuoluedemokratia paitsi briteillä kaksipuolue. Kullakin maalla vahva päämiesvetoinen järjestelmät: Saksalla liittokansleri, Ranskalla presidentti ja Britannialla pääministeri.

     Syy Ranskan suhteelliseen heikkouteen voi löytyä viime vuosikymmenien päämiesten persoonista ja henkilökohtaisista kyvyistään vaikuttaa maittensa asioihin. Chiracilla, Sarkozylla ja Hollandella oli vahvuutensa, mutta johtaminen oli pikemminkin reagointia tapahtuneeseen kuin varautumista asioihin ja ongelmiin, etenikin kun vastassa oli voimakas ay-kenttä. Ulos päin näytti, että he vain seurasivat sivusta.

     Britannilla on ollut kaksi yli muiden päiden menevää kiistatonta pääministeriä: Churchill ja Thatcher. Blair sijoittuu hyvin vertailussa http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288338692825.html

     Kohl, Schröder ja Merkel ovat viimeisimmät Saksan liittokanslerit. Heidät kaikki tunnetaan voimapolitiikkoina ja Kohlia pidetään vaikutusvaltaisimpana Euroopan Unionin kehittäjänä.

     Totuus Ranskan suhteellisesta heikkoudesta ei tietenkään ole näin yksinkertainen, että se selittyisi päämiesten henkilökohtaisilla kyvyillä. Jo se että läheisessäkin maissa kehityssyklit voivat olla vuosikymmeniäkin eri tahdeissa, vaikuttaa maiden voimasuhteiden arviointiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *