Sivut

torstai 31. joulukuuta 2015

1787. Nimittävän ministerin pelisilmä petti Tullin Hartikaisen nimityksessä

      Vastuuminiterin pelisilmä petti Tullin Hartikaisen nimityksessä

      On hyvin erikoista, että tuleva pääjohtaja Hartikainen piti ennen virkaan astumistaan tärkeänä tehtävänään turva vaimonsa pääseminen Tullin virkaan. Kun näin ei näyttänyt heti tapahtuvan, rajaeversti Hartikainen kirjoitti istuvalle pääjohtajalle Erlingille kirjeen, että hän epäilee Eteläisen tullipiirin rekrytoinnin oikeudenmukaisuutta.

     Tullin keskushallinnon virkamiehet eivät nielleet Hartikaisen kritiikkiä. Lähdettyään virkavapaalle 23.3.2013 Hartikainen otti sähköpostilla yhteyttä vt. pääjohtaja Nissiseen edistääkseen vaimonsa virkauraa.

     Hartikainen oli kirjeissään virkamiehille ja alaisilleen maininnut olevansa vittumainen mies.

     Tällainen mies ei saa olla edes rajaeversti puhumattakaan tullilaitoksen ylimmästä henkilöjohtajasta ja mutkikkaita kansainvälisiä tullisopimuksia neuvottelevasta kulttuurellisesta virkamiehestä. Jo aikoinaan kuuluisia Jerevanin kirje sai aikaan vahvan epäilyn, onko hän oikea mies johtamaan tullilaitosta.

     Tullin johtamiselta vaaditaan ennen kaikkea moniosaamista. Erityisesti siinä korostuvat tullialan ja finanssisektorin hyvä tuntemus, hyvät esimiestaidot, johtoryhmätyön hallinta ja verkottuminen muiden EU-maiden johtaviin tulliviranomaisiin.

     On vaikeaa kuvitella, että Ministeri Räsäsen Tullin pääjohtaja Hartikaiselle keväällä 2015 antama vakava huomautus ja tämän päälle Räsäsen poliittisen avustajan Hartikaisen kovistelu olisivat saaneet aikaan muutoksia Hartikaisen johtamisessa.

     Konsultit ovat pyrkineet saamaan aikaan sovintoa virastossa koko kesän ja syksyn. Kokemuksesta voidaan sanoa, että kun on perustavalaatuinen temperamenttiero, mitä Tullin johdolta vaaditaan ja mitä on tarjolla, hyvään ratkaisuun on vaikeaa päästä.

     Toivottavasti ainakin valtiovarainministerillä on tiedossa, että Tullin sisäinen tilanne ei ole rauhoittunut, vaan niin kuin tyyppilistä tällaisessa tapauksessa on, riidat jatkuvat ja välillä leimahtelevat kärhämöiksi laajan organisaation eri puolilla missä milloinkin niin kauan kuin, ongelman perussyyssä on saatu aikaan sovinto tai ongelma on poistettu.

     Oikeuskanslerin ja Eduskunnan oikeusasiamiehen toimistoton kirjaamojen mukaan Hartikaista vastaan keväällä 2015 tehdyistä kanteluista päätökset tulevat keväällä 2016. Myöhemmin tehdyt kantelut eivät ole tulleet vireille.

     Jokaisessa virastossa joudutaan tekemään silloin tällöin päätöksiä, joissa puheenjohtaja joutuu jääväämään itsensä. Tällöin puheenjohtaja hyvänhallinotavan mukaan poistuu kokoushuoneesta. Hartikaisella on tässä vielä oppimista johtoryhmänsä kokouksissa. Hän jääväsi vaimonsa asiassa  itsensä, mutta jäi kokoushuoneeseen. 

     Tulli on Suomen valtion tärkeimpiä virastoja. Se kuuluu niin sanottuun kovaan hallintoytimeen. Se valvoo kaupallisen tavaraliikenteen sisältöä ja tuonnin fiskaalisia perusteita, kerää veroja, valvoo luvatonta tuontia ja tuontielintarvikkeiden laatua.Siinä ei paljon paina viinaralliryhmän rekrytoinnit.

     Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella on vaikeaa sanoa, miten Hartikainen täyttää nämä ehdot. Ilmesisesti virkaan nimittäjä on aikoinaan kutenkin näin arvellut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti