Sivut

perjantai 25. joulukuuta 2015

1778. Israelin väkivaltaisuus

     EU ja Ruotsi ovat tunnustaneet 2014 palestiinalaisvaltion 135 muun maan joukossa eli 68 prosenttia maailman maista on tunnustanut Palestiinan valtion. Tämä tarkoittaa kahden maan mallia, jossa Israelin kansalisilla ja palestiinalaisilla olisi omat valtionsa. Israel on demokraattinen ideologialtaan juutalainen valtio, mutta samalla monikansallinen.

     Oslon neuvottelujen 1993 seurauksena Israel ja PLO sitoutuvat kahden maan ratkaisuun, joka myöhemmin ei ole johtanut muuhun kuin puuskittaisiin väkivallan kierteisiin, viimeksi Israelin rajut iskut 500-lapsiuhreineen Gazan kaistalle.
      De facto Israelin valtio syntysanat lausuttiin 1940 Churchillin pyytäessä Rooseveltilta Yhdysvaltain apua Hitlerin Lontoon pommituksia vastan. Avun ehtona oli, että Churchill suostuu Israelin valtion perustamiseen. Ja näin myös kävi.

     Viime viikkoina palestiinalaiset ovat surmanneet puukkoiskuilla 20 israelilaista, mihin Israel vastaisi 200:n henkilöuhrin kostoiskulla ja hävittämällä puukottajien perheiden talot. Tämän kaltaiset silmittömät väkivallan kierteet ovat jatkuneet vuosi kymmeniä. Kuvaavaa on, että Israel kostaa 10-kertaisella tuholla palestiinalaisten tekemät iskut.
      Israel on rakentanut laittoman muurin Jerusalemin ympärille, jonka piti olla neljän uskontokunnan uskonnon vapaan harjoittamisen kaupunki.

      Suurin ongelma kuitenkin on Israelin laiton laajeneminen palestiinalaisten alueille Länsirannalle. Maat otetaan israelilaisten haltuun ja rakennuksia hävitetään. Vallattuja taloja on nähty vartioimassa palkkasotureita arabikevään maista.

     Puolustelematta palestiinalaisia, kaiken kaikkiaan Israelin toimet palestiinalaisia kohtaan eivät täytä minkään oikeuden periaatteita. Ne ovat kohtuuttoman kovia, raakoja ja massiivisia. Väkisikin tulee mieleen kolmannen valtakunnan toimenpiteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti