Sivut

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

1775. Hallitus ei voi perua päätöksiään

      Valtion omistajaohjauksen muutos olisi loistava tutkimuskohde psykologeille, mutta Shakespeare ehti ensin. Niin yhtäkkisiltä ja omituisilta muutoksen ympärillä tapahtuvat operaatiot ja kannonotot näyttävät. Finaviassa rytisee.

     Kannattaa huomata, että Sipilä otti vastuulleen omistajaohjauksen. Kuten päivän esimerkit Finaviasta osoittavat sektoriministereiden ja omistajaohjausministerin työjako on epäselvä tai ainakin sellainen, että ao. ministeri voi saada oman ohjauksensa solmuun pääohjaajan puuttumatta asioiden kulkuun. Tilanne voi olla myös sellainen, että pääohjaaja ei tietoisesti haluakaan sekaantua ikäviin suhmurointeihin.   
      Periaatteessa on hyvä, että valtion omistamiseen liittyvä strategia ja ohjaus myllätään nykyistä tuloksellisemmaksi ja tehokkaammaksi niin, että vanhasta ei jäljellä kuin yölliset muistot.

     Vahassa systeemissä valtion omistajuus oli ryhmitelty intressin mukaan sijoitus-, monopoli- ja strategiseen omistamiseen. Hallituksen kaikin puolista kilpailua lisäävästä linjauksesta seuraa, että erityisenä muutoskohteena ovat vanhan ryhmittelyn strategiset omistajuudet, kuten Posti, VR ja Finnair. On totta, että aiemmin tämän kaltaisten yhtiöiden valtion toiminnan jatkuvuuteen ja turvallisuuteen liittyviä näkökotia ei enää juuri ole. Yksityinen omistaja voi hoitaa näitä tehtäviä.
      Sen sijaan on täysin poliittinen kysymys, haluavatko eduskunta ja hallitus säilyttää Alkon ja tulevan uhkapeiliyhtiön monopoliasemat. Alkossa ainakin monopoli on aiheuttanut kehnoa tuosta.

     Nyt meneillään olevassa valtion omistajuuden muokkauksessa on kyse kansalaisten omaisuuden myynnistä ja ao. yhtiöiden nopeatempoiseen toimintaan mahdollistavista uudelleen järjestelyistä. Hallituksen onkiin syytä olla tarkkana, se noudattaa tässä hyvän hallinnon periaatteita ja tekee keralla pitävät päätökset, sillä omistamisjärjestelyin liittyviä päätöksiä ei voi perua, kuten hallitus on tehnyt monessa muussa päätöksessään. Markkinatkaan eivät tykkää soutamisesta ja huopaamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti