Sivut

tiistai 22. joulukuuta 2015

1773. Ministerinä ei pärjää pelkällä lastensairaalan investointirahan kerääjänä

      Ennen ministeriksi tuloaan ministeri Berner kunnostautui hankkimalla keräyksellä lastensairaan investointiin runsaat 30 miljoona euroa. Tämä on sinänsä hieno saavutus. Mutta jo jatkokaavailut, miten hanketta jatketaan eteenpäin, ihmetyttävät. Ulkoa päin tarkasteluna ei selviä, mikä on HUS:n, valtion ja lastensairaala säätiön roolit uuden sairaalan toiminnassa. Näyttää siltä, että omistajuus jää säätiölle valtion suuresta roolista huolimatta säätiön vuokratessa sairaalaa haluamilleen instansseille.(http://www.hs.fi/politiikka/a1422673760208).

     Kannattaa huomata, että entisen oikeusministerin Anna-Maja Henrikssonin junaileman uuden säätiölain mukaan, säätiö voi antaa tukea lähipiirille samoilla edellytyksillä kuin muille apurahahakijoille (http://www.asianajajaliitto.fi/files/2726/Jyrki_Jauhiainen_Uusi_saatiolaki_-_mika_muuttuu_11.11.2015.pdf)
      Joka tapauksessa lastensairaalakonsepti ei missään nimessä sovi malliksi muille vastaaville investoineille.

     Ministeri Berner näyttää olevan lyhyestä kokemuksestaan huolimatta piin kova kilpailun asiantuntija, VR maaseutulinjoja karsitaan rajusti. Eduskunta-aitoissa lokakuussa ministeri vakuutti, että hän purkaa Siuntioon syntyvän julkisen liikenteen motin. Ei purkanut, vaan se jää kunnan tehtäväksi.
      Suomen rekkaliikenteen hän joutui EU-tuomioistuimen tuomion pelossa avaamaan kilpailulle. Mutta kompensaatiotuet kotimaisille firmoille olivat kömpelöitä, rekkojen kunnon ja kuskien valvonta, jne.

     Finavia on aivan oma lukunsa ministerin pätevyydessä. Sotku sotkun jälkeen: yhtiön hallituksen epäkelpoon tilaan saattaminen, epäilyjä oman piirin suojelusta, epäilyä vaihtokauppasta kanteiden nostamatta jättämisestä (HS 22.12.2015). Tarkastusvirasto tekeekin laillisuuden valvontaiskun virastoon, mutta liian myöhään, mahdolliset syytteet vanhenevat vuoden alussa.

     On mahdollista, että ministeri Berner joutuu vielä vastaamaan kiperiin kysymyksiin mediassa. Silloin ei enää auta nykyinen mediaesiintymistaito.

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti