Sivut

lauantai 19. joulukuuta 2015

1769. Poliittiseen johtajaan luottaminen

     Vaimo vieressä kuin sivuun pistetty eväskassi.  Näin solvaavasti on sanottu impressionisti Claude Monetista. Sama metafora tulee mieleen huonon johtaja avaamattomasta hyvän johtamisen käsikirjasta työpöydällään. Tällaiseen johtajaan ei voi luottaa.
      Organisaation ongelmiin kuuluu, että ei ole olemassa oikeaa ratkaisua eikä parasta voi useinkaan toteuttaa, koska sen toimeenpano johtaa ongelmiin organisaation muissa toiminoissa ja osissa. Kyse onkin siitä, että löydetään mahdollisimman toimiva ja laadukas ratkaisu vallitsevissa olosuhteissa.
Johtamisprosessille on ominaista:
*ongelman epäselvyys, vaikka se kuinka hyvin rajataan ja täsmennetään,
*epäselvyys metodeissa, vaikka se kuinka hyvin kerrotaan etukäteen,
*tiedon erilainen tulkinta, vaikka soveltamiskohde tunnetaan,
*ristiriitaiset käsitykset, mihin pyritään ja mitä pitää tehdä,
*osallis- ja intressitahojen käsitysten muuttumien eri tahdissa prosessin edetessä, mistä seuraa, että prosessi on eri mielipiteiden sekoitus (Onnistuneen konsulttihankeen toteuttaminen, Pekka Huttunen, Talentum, 2003).
      Aika-ajoin johtamisprosessi voi olla jopa kaaosmainen, mutta siitä huolimatta pitämällä tavoitteet, rajaukset sekä työ- ja se ongelman ratkaisuvaihe esillä, joka on juuri meneillään, prosessi johtaa tuloksiin.
      Johdon tehtävänä on tuoda prosessiin panos, joka vallalla olevista erilaisista käsityksistä, päähänpinttymistä ja monimutkaisuuksista huolimatta saa osallistujat luottamaan prosessiin ja sen tuomaan hyvään lopputulokseen.
      Myös poliittiseen johtamiseen pätee yllä esitetyt näkökohdat toimintaympäristön ja intressitahojen odotuksien kutenkin ollessa toiminnallista organisaatiota monimutkaisempia ja monitahoisempia.
  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti