Sivut

perjantai 18. joulukuuta 2015

1768. Finavian johtaminen sekaisin

      Ei tietenkään voi odottaa, että monopoliyhtiö Finavian johtaminen olisi mikään kutsumusvetoinen tehtävä, mutta tietyn tason ammattimaisuutta kansalaiset voivat vaatia tärkeän liikenneinfran johtamiselta.  Nyt he eivät sitä saa, vaan päivän HS:n mukaan sotku vain syvenee hallituksen jäsenten erotessa vuoron perään. Yhtenä ikävänä lisäpointtina hallituksen puheenjohtaja Soili Suonoja jouti eromaan 2014 epäiltynä lähipiirin suosimisesta rekrytoinnissa.

     On kummallista, että mitä monopoolisemmassa asemassa valtion yhtiö on, sitä ikävämpiä uutisia media kertoo näiden yhtiöiden johtamisen tilasta. Alko on toinen esimerkki tästä. Kansalainen alkaa epäillä, että näiden yhtiöiden johtajanimitykset ovat puoluesotureiden palkkionimityksiä.
     
     Finavia kiistää jyrkästi, ettei kilpailua olisi. Se luettelee heti Tukholman, Oslon, Kööpenhaminan jne kentät kilpailijoikseen. Tähän voidaan sanoa, että Helsinki-Vantaa lentokentän sijainti on luonnon antama kilpailuetu. Tämä on puolestaan johtuu lähes röyhkeästä päätöksestä säilyttää kenttä 10 kilometrin päässä maan pääkaupungista. Kiistämättä Helsinki-Vantaa kentälle investoidaan, mutta se tapahtuu valtion rahoilla ja muun kuin Finavian johtamana.

     Finavian strategisen haasteen tulisi kohdistua kenttäverkoston elinvoimaisena pysymiseen maakuntien etuja parhaalla mahdollisella taloudellisella tavalla lisäten. Nyt energia menee sisäisiin kähinöinteihin.       
     Näyttää ulos päin siltä, että kaksi viimeistä omistajaohjaajaministeriä Risikko ja Berner  eivät ole onnistuneet tehtävissään vaikuttaa yhtiökokouksessa yhtiön toimintaan ja valita kunnon hallitus Finavialle.

     On vaikeaa sanoa, miksi omistaja on päästänyt hallituksen alennustilaan, kun edessä on 40000000 euron johdannaiskaupan oikeuden käynti- ja Deloite & Touchen 34000000 euron korvausvaatimusasiat. Se voidaan ainakin sanoa, että Berner ei ole ollut ajan tasalla. Vai onko ollut liiankin ajan tasalla oikeuden käynnin uhatessa vanheta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti