Sivut

tiistai 15. joulukuuta 2015

1761. Kokeeko suomalainen koulutus Nokia kohtalon

     Suomalainen koulutus on menestynyt hyvin PISA-tutkimuksissa. Myös koulutuksen viennistä on tullut kansainvälisesti, muiden muassa arabimaihin, kasvava hittituote.  Koulutuksen maailmankuulu laatu on perua peruskoulujärjestelmän luomisesta 1970-luvun alussa ja opettajien hyvästä ammattitaidosta, joka pohjautuu laadukkaaseen opettajakoulutukseen.

     Hallituksen kohdistaessa koulutukseen nyt useiden satojen miljoonien eurojen budjettileikkaukset, se patistaa kouluja tästä huolimatta vain parempaan laatuun. Tämä on puolestaan kansalaisiin kohdistuvaa poliittista sumutusta. Näillä toimillaan hallitus voi hyydyttää koulutuksemme Nokia kohtaloon.
      Onneksi Ylen aamu-tv:ssä esiintynyt Saku Tuomisen esittelemä Scool hanke (http://www.goodnewsfinland.fi/feature/scool-auttaa-kouluja-pysymaan-mukana-muutoksessa/) idealistisuudestaan huolimatta antaa pilkahduksen toivosta, että vielä on mahdollisuuksia koota voimia ylläpitämään suomalaista koulutuslaatua. Tuomisen mukaan hanketta tukee muiden muassa opetushallitus ja OAJ.

     Mielenkiintoisinta hankkeessa on 100 maailman kärkiluokan koulutusasiantuntijan haastattelut ja tässä yhteydessä kirjatut parhaat käytännön maailmanlaajuisesti. Haastateltavien joukkoon kuuluu noin 25 suomalaista. Viimekädessä hankkeen yhtenä tavoitteena on luoda koulutuksen ja miksei myös opettajien työkalupakki.
      Hanketta on helppo aliarvioida sen vetäjien vaatimattoman kulutuksen asiantuntemuksen puutteen takia ja kokonaisnäkemyksen heikkouden vuoksi. Tähän voidaan heti kuitata, että meillä on sekä koulutuksen teorian että käytännön asianasiantuntijoita rekrytoitavana tarpeen mukaa lisää hankkeeseen, Tuomisen porukka takuulla kehittyy matkan mukana ja  jo nyt hankeen tuloksena on Ylessä mobiilisovellutus opettajille tuorein uutisten käyttämiseksi opetuksessa.

     Olkoon hankkeella kätköissään, kuinka voittoaja tavoittelevat intressit tahansa, se on loistava esimerkki, kuinka luovasti alhaalta ylöspäin lähtevä innovaatio voi suhteellisen pienillä panoksilla tuoda Nokian herruusvuosien mittaluokan hyödyt koko yhteiskunnalle .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti