Sivut

tiistai 8. joulukuuta 2015

1748. Ex-Nokia-herrat Ylen yhteiskunnallisen aseman kimpussa

      Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner asetti 3.8.2015 työryhmän selvittämään ja arvioimaan kotimaisten mediamarkkinoiden toimintaedellytyksiä, markkinoiden esteitä ja kilpailuasetelmia. Ryhmän puheenjohtaja toimi entinen nokilainen Anssi Vanjoki ja jäseninä entinen nokialainen Kalle Isotalo, entinen yleläinen Mikael Jungner sekä entinen Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen. Ryhmä on saanut nyt työnsä valmiiksi.

     Myöhemmin syksyllä ministeri Berner asettaa tiedotteen 3.8.2015 mukaan parlamentaarisen työryhmän Matti Vanhasen johdolla selittämään Ylen asemaa.

     Vanjoen työryhmä esittää muiden muassa perustellusti digitaalisten sisältöjen arvoverokannan laskemista printtimedian tasolle.

     Työryhmän mukaan kilpailua lisäsi Ylen alustan vapauttaminen kansalliseksi alustaksi, joilla voisivat myös toimia yksityiset operaattorit. Päivän HS:n mukaan tämä voisi johtaa arvaamattomiin seurauksiin esimerkiksi Googlen ja Facebookin alkaessa hyödyntää avointa alustaa. Uusi periscopeohjelma saattaisi myös tarjota youtubea laajemman näkyvyyden itse kuvatuille esityksille. Alustan vapauttaminen voi kaiken kaikkiaan johtaa niin arvaamattomiin tilanteisiin, että siihen on suhtauduttava kriittisesti.

     Uusi Suomi verkkolehden Markku Huusko onkin  ottanut monipuolisesti kantaa Vanjoen raporttiin. http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208013-voitte-yllattya-anssi-vanjoki-co?ref=karuselli

     Kokonaisuudessa Vanjoen raportissa on kummallinen vinksahdus. Se keskittyy Ylen asemaan, jonka piti olla Matti Vanhasen johtaman parlamentaarisen työryhmän tehtävä. Yle Suomen Pankin lailla on eduskunnan laitos ja sen kehittäminen tapahtuu, kuten Berner on kaavaillut, parlamentaarisessa eikä missään ex-nokialaisten ryhmässä.

     Vanjoen raportin kaavailut Ylen palvelutuotannon siirtämiseksi yksityisten toimijoiden tehtäväksi on hämmentävää. Peräti 30 prosenttia Ylen budjetista voitaisiin ohjata ulkopuolisten palvelujen ostamiseen. Tällöin Ylestä tulisi lähinnä ostokeskus. Tämä ei sovi Ylen yhteiskunnallisen tehtävän luonteeseen. Ylen rahat ovat veronmaksajien rahoja.

     Vanjoen rapotin kajoamista Ylen asemaan voidaan verrata ministeriön asettaman insinööriryhmän selvittelyyn Suomen Pankin asemasta. Uutta tieto varmaankin tulisi, mutta se ei ole välttämättä validia.

     Poikkeaminen liikenne- ja viestintäministeriön 2.8.2014 tiedotteessa mainitusta ryhmän toimeksiannosta näyttää olevan vain yksi osa hallituksen välinpitämättömästä asioiden valmistelusta. Lausunnoille lähetetyistä pakkolakiesityksistä on jätetty pois EU- ja ILO-oikeudellisten seikkojen aiheuttamat mahdolliset ristiriidat kyseiin lakiesityksiin.

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti