Sivut

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

1739. Hallitus joutui perustuslakien asiantuntijoiden armoille

      Hallitus tietää tarkan tien, miten se nyt etenee yhteiskuntasopimuksen kaaduta, mutta se ei tiedä, mihin tie johtaa, sillä ennen pakkolakien voimaan saattamista lait menevät perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Sen päätökset perustuvat valtiosääntöasiantuntijoiden lausuntoihin. Nämä asiantuntijat tarkastelevat poliittista suhdanteista riippumattomina pakkolakien lainmukaisuutta akateemisten silmälasien läpi. On varmaa, että heillä on huomautettavaa ainakin joihin lakipaketin osiin.

      Nyt taas kerran konkretisoituu politiikkojen ihmettely valtiosääntöasiantuntijoiden vallan käytöstä valiokunnassa. Tämä on viimeksi tullut ilmi edellisen hallituksen sote-esityksessä, joka ei mennyt valiokunnassa läpi. Sasin ajankohtaisessa raportissa ehdotettiinkin helpotuksia muiden muassa julkisen vallan tehtävien siirtämiseen yksityissektorin hoidettaviksi.

     Hallitus astui myös tielle, mistä se ei voi enää perääntyä ja missä se ei salli itsensä kaatuvan, sillä niin paljon ja pitkään äänestäjä ovat tuohduksissa sille. Monet ajattelevat, että seuraavissa vaaleissa tavataan.  
      On odotettavissa, että hallitus löytää sellaiset perustuslain mukaiset pakkolait, joilla työvoimakustannuksia voidaan leikata muutama prosentti, ei viittä. Hallitus ottaa kuitenkin suuren riskin luottaessaan siihen, että ”reformoiduilla” pakkolailla saadut hyödyt työantajille on suuremmat kuin työmarkkinoiden odotettavissa olevien häiriöiden aiheuttamat menetykset niille.

     Nyt ei voida kuin silmät ummessa odottaa, miten Sipilän pihtiliike puree. Toinen pihtisakara jo lohkesi yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen toisen sakaran ollessa ulos päin päättäväinen, mutta sisimmässään neuvoton, mitä se oikeasti puree.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti