Sivut

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

1737. Valtiovarainministeriön konsulttitiedottaminen

      Se ministeriö, joka haluaa pilata maineensa, menettelee juuri kuin valiovarainministeriö on toiminut hallintarekisterin tiedottamisessa.

     Toinen vastaava ministeriötason tiedotussotku paljastui Ylen viime MOT-ohjelmassa. Siinä ulkoministeriön tiedotusvastuu kyseenalaisesta ja epäonnistuneesta salaviestihankkeesta oli ohjattu yksinomaan ministeriön tietohallintojohtaja Aki Uusikartanolle. Tämä silti vaikka hän oli hankkeen johtaja, riippumattomuudessaan kiistanalaisten ulkopuolisten asiantuntijoista päättäjä, heidän työnsä valoja ja laskujen hyväksyjä. UM:stä muuta kuin Uusikartano ei päästetty ääneen. Tulos oli pelkää jaarittelua.

     Vm:n tiedottaminen rekisteriasiassa on oma lukunsa vailla vertaa. Aiemmin hallituksen tärkeiden hankkeiden tiedottaminen tapahtui valtioneuvoston omien ja kyseisen ministeriön avointa, tasapuolista ja hyvää hallintotapaa korostavien ohjeiden mukaan ilman poliittisen ohjauksen manipulointia. Esimerkiksi hallinnon kehittämisen ministerivaliokunnan päätöksistä tiedottivat heti kokouksen jälkeen vastuulliset virkamiehet vastaavan ministerin vain siunatessa tiedotteen ennen sen julkaisemista.

     On ennen kuulumatonata, että nyt valtiovarainministeriön tiedotus laati yhtä tapausta varten sille oman strategisen tiedotussuunnitelman, jossa on sovittu henkilöiden työnjako ja puhumisen sisällöt, kaiken kaikkiaan sisältö tukemaan ministerin omia tarkoitusperiä ja se, mitä ei sanota.

     Lähinnä kokoomuksen ansiosta yritysjohtamisen konsulttidemokratia näyttää levinnen koskemaan kaikkia hallinnon tasoja. Muiden muassa arvotettu yritysjohtaja ja nykyinen EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta on todennut tuoreessa kirjassan ”Johtajuus”, että yritysjohtamisen opin eivät sovi julkishallintoon kuin yleisen hyvän johtamisen käytäntöjen tasolla. Tähän voidaan lisätä, että mitä lähempänä johtaja toimii demokraattisen oikeusvaltion keskiössä, sitä tarkempi oltava yritysoppien johtamisen metodien käytössä.

     Käsillä olevassa VM:n tiedotussotkussa yksityissektorin tiedotusgurut on päästetty liian vapaasti laukkaankaan. Avoimuuden nimissä olisi hyvä tietää, minkä firman gurujen oppien mukaan hallintarekisterin strateginen tiedotussuunnitelma on laadittu ja toteutettu.
      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti