Sivut

tiistai 1. joulukuuta 2015

1736. Minna Hellle ja Postin lakko

     Helteen nimittämistä vuosi sitten valtakunnan sovittelijaksi useat tahot, muiden muassa EK, epäilivät hänen sopivuutta näin vastuulliseen tehtävään. Epäluulojen taustalla yhtenä tekijänä oli sukupuoli. Kaikki aiemmat sovittelijat ovat olleet miehiä. Nyt Helle näytti sovintoesityksellään epäilyt vääriksi, mitä vahvisti osapuolten esityksen nopea hyväksyminen ilman tavanomaisia veivauksia edes taakse.

     Taas kerran tuli osoitetuksi, että yksinkertainen ratkaisu on kaunis. Työtekijäosapuli sai kasvusopimuksen mukaiset korotukset ja välttyi kohtuuttomilta työajan joustoilta. Työantajapuoli sai joustoja ulkopuolisen työvoiman käyttöön ja helpotuksia irtisanomisturvaan.

     Sopiminen toi myös toivoa yhteiskuntasopimuksen, tupon aikaansaamiselle. Vaikka AKT jäisi pois tuposta, sopimukseen pääemiselle portit eivät olisi kuitenkaan lopullisesti sulkeutuneet EK:n uhkailusta huolimatta. Täytyy huomata, että AKT:n jäsenmäärä on alle viisi prosenttia työssä käyvien määrästä, jolloin olisi kohtuutonta kaataa tupo yhden pienehkön liiton takia.

     On silti täysin mahdollista, että AKT ajaa Lylyn taivuttelusta huolimatta kattavan sopimuksen saamisen kriisin partaalle. Jos näin käy vielä silloinkin, kun sopimus on muutoin allekirjoittamista vailla, todennäköisesti presidentti Niinistö puuttuu asiaan.

     Käytännössä jokinlaiseen yhteiskuntasopimukseen on päästävä, sillä asiantuntijavaltainen peruslakivaliokunta katsonee pakkolait perustuslain vastaisiksi.

     Kun näin saattaa käydä, niin Kimmo Sasin raportin ehdotus päästää perustuslakivaliokunta asiantuntijoiden otteesta saa näin katetta. Toinen kysymys on, pystytäänkö nykyisellä tavalla kootusta perustuslakivaliokunnasta muodostamaan riippumattoman tuomioistuimen kaltaista instituutiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti