Sivut

tiistai 1. joulukuuta 2015

1735. Syyria, Syyria, Syyria - Pakolaiset, Pakolaiset, Pakolaiset

     Pakolaiskysymyksessä ei ole edes maantiede Euroopan ja Suomen puolella. Idässä Syyrian pakolaisten lukkona ovat sekasortoiset Iran ja Irak, etelässä hiekkaerämaa, lounaassa epävakaa Egypti ja epätoivoien Afrikka ja lännessä Välimeri. Ainut tie Eurooppaan käy Turkin kautta.

     Turkki on nyt pysyviä selkkauksia pullollaan. Kuin piste iin päälle on Turkin alas ampuman venäläisen sotilaslentokoneen aiheuttama selkkaus. Se on nostattanut pahaenteisen ja pitkäkestoiselta vaikuttava kriisi maiden välille.

     Turkilla olisi ollut tarpeeksi omiakin ongelmia lähtien kurdikysymyksestä ja presidentti Erdoganin autoritäärisistä pyrkimyksistä, joka liikkuu sen rajamailla, onko maa demokraattien vai ei. Kahden kylmän, itsetietoisen ja vakavissa riidoissa olevan maittensa päämiesten Putinin ja Erdoganin välinen vihanpito lisää entisestään konfliktin monipuolisuutta.     

     Pakolaiskysymyksen tekee vakavaksi Syyrian loputtomalta näyttävä sota isistä ja Al- Assadin hallinto vastaan. Muitakin sotaa käyviä osapuolia on riittämiin. 23-miljoonaisella Syyrian kansalla ei ole muuta pakoreittiä Libanonin ja Turkin jo täytyttyä turvapaikan hakijoista, kuin mennä Turkin läpi Eurooppaan. Turkki-Balkan-akseli onkin ainut ja looginen reitti Eurooppaan.

     Viime päivien neuvotteluissa on päädytty, että EU maksaa Turkille kolme miljardia euroa pakolaisvirran pysäyttämisestä. Suomen osuus olisi 45 miljoona euroa. Ennen kuin Turkki korvaansa lotkauttaa tarjoukselle, summan pitää olla 10 kertainen Suomen osuuden tällöin ollessa 450 miljoonaa euroa. Summat ovat poliittisesti mahdottomia.

     Vakavampi ongelma on, miten Turkki pysäyttäisi pakolaisvirran, vaikka saisin rahat.

     Kaikkien osapuolten jo tiedossa oleva ratkaisu ongelmaan on Syyrian sodan lopettaminen. Muutoin ei Suomikaan välty jatkuvilta pakolaisviroilta.

     Venäjän yhä intensiivisempi sekaantuminen Syyrian kriisiin massiivisilla pommituksillaan lännen tietämättä edes, mihin pommit osuvat, on arvaamaton kortti. Taustalla voi olla, että Venäjä käy Syyria retkellään kauppaa EU:n kanssa Ukrainasta. Sekin voi olla mahdollista, että Venäjän valtapyrkimyksiin kuulu yhtenä osana vaikuttaa Syyria operaatiollaan pakolaisvirran kasvuun Euroopassa vahvistaakseen asemaansa suurvaltana.

     Ratkaisustrategiana voisi olla löytää kullekin osapuolelle riittävä motiivi päästä Syyriasta ratkaisuun. Heikoimmat lenkit tässä ovat Venäjä ja Al-Assadin hallinto. Venäjä voisi tyytyä EU:n asettamien pakotteiden lieventämiseen ja Al- Assad oman alaviittikalifiitin perustamiseen Välimeren rannalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti