Sivut

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

1732. Turvapaikkakeskusten lakkauttaminen

     Sisäministeri Orpo esitti eilen Yle tv-uutisissa, että syrjäisiä turvapaikkakeskuksia lakkautetaan niiden hankalan valvonnan takia. On totta, että poliisin paikalle tulo niihin kestää ja muutoinkin ne lisäkuluttavat niukkoja resursseja.

     Päivän HS:n uutisen mukaan Kempeleen alaikäisten turvapaikkahakijoiden yksikkö evakuoitiin ja asukkaat siirretiin muualle. Toisten tietojen mukaan koko yksikkö lakkautetaan.

     Orpon mukaan lakkauttaminen koskisi monia syrjäseuduille perustettuja yksiköitä. Suomessa on toista sataa turvapaikkakeskusta, joista kymmeniä on itärajan alueilla asutuskeskusten ulkopuolella.

     Presidentti Niinistö piti mahdollisena kasvavaa pakolaisvirtaa itärajan takaa. Osa tähän pakolaisjoukkoon kuuluva voidaan käännyttää nopeasti rajan taakse, mutta kokonaismäärä voi nousta niin suureksi, että rajasuudulla tarvitaan kuitenkin tuhansia petipaikkoja.

     Orpon väläyttämä tuleva lakkauttamisaalto väistämättä herättää kummastusta. Eikö todellakaan tiedetty etukäteen, miten syrjäiset keskukset toimivat ja millaisia lisäkustannuksia etäinen sijainti ja turvalisyyskysymykset aiheuttavat? On vaikeaa uskoa näiden tulleen yllätyksinä etenikin, kun verrokkimaista on saatavilla kokemuksia.

    Yksi mahdollinen syy lakkauttamisiin on, jos näitä koskeva tiedot yleensä pitävät paikkansa, järjestyshäiriöiden ja rikosepäilyjen odotettua suurempi määrä. Tämä oli looginen ja viranomaisten suunnitteluvirhettä anteeksiantava tekijä.

     Jupakassa kokonaisuudessaan törmätään jälleen kerran avoimuuden ja tiedon kulun ja saamisen ongelmiin ja niiden kansalaisille aiheuttamaan epätietoisuuteen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti