Siirry pääsisältöön


1728. Opiskelijat leikkauspenkillä

     Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen sopivan julkea kirje ei ollut alkusoitto yliopistojen resurssien alasajoon. Se vain vahvisti tunnetasolla käsitystä, että politiikojen puuttumisella yliopistojen sisäiseen toimintaan on melko rajalliset mahdollisuudet. Päinvastoin se muistutti lähinnä Tiger panssarivaunun ohjekirjaa.

     Sen sijaan yliopistojen budjettileikkauksilla on suuri toimintaa lamauttava vaikutus. Kun esimerkiksi Helsingin yliopiston joutuu supistamaan budjettiaan noin 100 miljoonalla eurolla ja 1200 henkilötyövuodella, Lappeenrannan teknillinen yliopisto 130, Akatemia 10 miljoonalla eurolla, Tekes 100, jne, kyse ei ole selkään taputtelemisesta, vaan kurilinjan piiskansivalluksista. Tämän hallituksen apparistisen kirveslinjan otti esiin rohkeasti myös kirjallisuuden Finlandia palkinnon voittanut Laura Lindstedt kiitospuheessaan heittäen korulauseet sivuun. Hän kärjisti.  - Uusliberalistisen ideologian narratiivissa rikkaiden pöyiltä varisevat murut putoavat  köyhän suuhun.

     Hallitus uskoo kaikille tasolle ulottuvan kilpailun tehostavan yliopistojen toimintaa. Kilpailu elementti alkaa yliopiston johtokunnasta. Siltä odotetaan suureten ulkopuolisten rahoittajien hankkimista. Kilpailu ulottuu pieneen tutkijaan, joka värkkää Lehtori Ainilalan opastuksella nimitutkimusta koskevalle väitöskirjatyölle apuraha Koneen säätiöltä. Sama toistuu ylhäältä alas jatkuvana rahoituksen kerjäämisprosesseina. On menty jo niin pitkälle, että ulkopuolisen rahoituksen saamiselle on laadittu oma tulosmittarinsa.

     On toki myönnettävä, että kilpailu on tuonut puhtia toimintaan ja tuottanut määrällisesti enemmän tutkimusraportteja.  Joissain tapauksissa laatukin on parantunut. Mutta sitä ei voi sivuttaa, että rahoituksen hankkimiseen tuhlautuu aikaa, mikä on tietenkin pois tutkimus- ja opetustyöstä. Vähintäänkin yhtä suuri ongelma on rahoituksen epävarmuuden aiheuttama henkinen kuormitus. Se laskee vääjäämättä motivaatiota ja intoa itse päätyöhön tutkimukseen opetukseen.

     Kilpailun levittäytymisen lisäksi yliopistoja huolettaa hallituksen tendenssi ohjata toimintaa käytännön sovellutuksien aikaan saamiseksi. Tämä on talouselämän rattaiden pyörittämisen ja laman nujertamisen kannalta ymmärrettävää ja jopa osin hyväksyttävää. Mutta ajan mittaan se voi johtaa tilanteeseen, josta hallitus itse kiihkeästi varoittaa velan otossa: siinä tulee pää vetäjän käteen eli mistä maailman kuuluisia sovellutuksia otetaan, kun tutkimukset loppuvat.

     Se mitä hallituksen nyt pitäisi tehdä on, ottaa yliopistojärjestelmän alueellisen rakenteen uudistamiseen nykyistä jämäkämpi ote.  Kyseessä on jättihanke, jota yliopistot eivät voi itse tehdä, koska on luonnollista, että kukin yliopisto katsoo uudistusta omien silmälasiensa läpi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *