Sivut

torstai 26. marraskuuta 2015

1727. Miksi maahanmuuttaja raiskaa

     Lyhyt vastaus on, että siksi kuin suomalainenkin. Mutta miksi maahanmuuttaja raiskaa kantaväestöön kuuluvaa useammin, vaatii tarkempaa selitystä?

     Asiaan otti kantaa Yle Novosti-tv:ssä rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen 25.11. Hänen mukaansa joka neljäs tai viides raiskaus on ulkomaalaistaustaisen tekemä. Määrä on häkellyttävän suuri yliedustus tältä tyhmältä. Ulkomaalaistaustasinen raiskaa keskimäärin kahdeksan kertaa useammin kuin suomalainen
Utriainen esitti syyksi yllättävän silottelevan tekijän: tällaista sattuu, kun samaan aikaan suuri joukko jouten olevia nuoria miehiä on läjä päin kasassa.

     Ylen a-studiossa väestöliiton Nina Zardkarami ja kansanedustaja Nasima Razmyar selittävät eroa kulttuuritekijöillä. Esimerkiksi Irakissa mies voi lähteä seuraamaan kiinnostuksensa kohteena olevaa naista kotiovelle osoitteen selville saamiseksi. Suomessa tällainen on vainoamista, siis rikos. Samassa ohjemassa esitettiin OPTUPA:n vuoden 2014 tilasto, jossa ilmeni esimerkiksi Pohjois-Afrikkalaisten syyllistyvän 17,  Itä-Eurooppalaisten 10 ja Pohjois-Amerikkalaisten kaksi ja puoli kertaa kantaväestöä useammin raiskauksiin. Kun selittävät tekijät karsitaan pois ja elintasoerot otetaan huomiin, a-studion mukaan raiskaamisen riski on 10 kertainen kantaväestöön verrattuna.

     Ohjelmassa väestöliiton edustaja Zardkarami selitti riskikertoimen suuruutta sillä, että raiskausten tapahtuessa suurelta osin ystävä- ja perhepiirissä, niistä ei ilmoiteta poliisille. Tähän voidaan todeta, että sama koskee myös suomalasisia ja että kaikissa maissa raiskaus on rikos. Toinen kysymys on, miten eri maissa rikosoikeusjärjestelmä toimii.

     Sekä a-studion asiantuntijat että Utriainen korostivat kotouttamisen merkitystä ja maahanmuuttajien yhteisöjen mukaan saamista valistustyöhön.

     Perimmäinen syy maahanmuuttajien yliedustukseen raiskauksissa on lähtömaan patriarkaalinen kulttuuri ja naisten alistettu asema. Sen esiin tuominen, että naiset ovat Suomessa kaikessa tasa-arvoisia miehen kanssa ja että seksuaalinen lähentely kaikissa muodoissa on kielletty, avara kaula-aukko ei ole kutsu seksuaaliseen kanssa käymiseen, on erittäin tärkeää tietoa heti maahantulon jälkeen.

     Tilanteen parantamiseksi Maahanmuuttoviraston video ulkomaalaistaustasilille Suomen tavoista ja lainsäädännöstä on tervetullut apu ongelmaan.

     Kaiken puolinen kotouttamisen tehostamien palvelee myös sitä, että maahanmuuttajiin kohdistuvat negatiiviset asenteet järkiperästyvät.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti